Csökken a népességünk, de a megfelelő lombikprogram is segíthet megfékezni

Belföld
Hirdetés

Az első sikeres lombik beültetés 1988-ban volt Magyarországon. Azóta sokat fejlődött a tudomány, azonban a jogszabályi környezet nem követte le azt. 

A Második Reformkor márciusban fogalmazta meg és hozta nyilvánosságra javaslatait a lombikprogramok terén. Azóta örömmel fogadták, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság Humán Reprodukciós Intézet is kiadott egy közleményt pár napja, hogy a kormány asztalára tett egy javaslatcsomagot, ami szinte lefedi az általuk megfogalmazott javaslatokat.

A kormány rengeteg pénzt fordít az eljárásra, támogatják a beültetéseket. 

Ha végig veszünk egy lombik eljárást, akkor az nagyjából 1,5 millió forintba kerül, – mondta el Vrancsik Viktor, a Második Reformkor munkatársa a Spirit FM Aktuál műsorában - viszont a hatékonyságon lehetne javítani. Erre irányul javaslatuk is.

Ma Magyarországon a genetikai vizsgálat abban az esetben engedélyezett, ha a pár egyik tagja valamilyen örökletes betegségben szenved. A Második Reformkor azt javasolja, hogy már embrió esetén is lehessen a vizsgálatot elvégezni.

„Hogyha megtörténik a beültetés, és megtapad az embrió, a magzat elkezd fejlődni. Orvosi javallat, hogy végezzék el a magzaton a genetikai vizsgálatot, hogy nincs-e valamilyen betegsége. Mi azt gondoljuk, hogy ebben az esetben is lehetne alkalmazni a genetikai vizsgálatot, hisz gondoljuk el azt az esetet, hogy évekig próbálkozik egy pár, végre produkál a női hölgy egy pozitív terhességi tesztet, elmennek ultrahangra, van szívhang, majd kiderül a genetikai vizsgálatból, hogy beteg a magzat.” – részletezte Vrancsik Viktor.

A Második Reformkor munkatársa nemzetközi példákat is felsorolt. Németországban például még abban az esetben sem lehet genetikai vizsgálatot elvégezni, ha kiderül van valami örökletes betegsége a szülőnek. Csehországban, ahol azonban végeznek, ott eredményes számokat hoznak, illetve a donorpetesejtes eljárást is engedélyezik.

Magyarország népessége jó ideje csökkenőben van. A szakemberek szerint, ha ez így marad, akkor 2050-ben már csak nagyjából 8,8 millióan leszünk. Vrancsik Viktor megjegyezte: éves szinten közel 10-12 ezer lombikeljárást folytatnak le, és ebből 2200 végződik sikeresen. Ha megfelelően sikerülne a lombikprogramokat kialakítani, szakmai döntésekkel támogatni, akkor ez a szám akár meg is duplázódhatna és közel 5000 baba születhetne meg.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés