Deák Dániel: Sokan elhamarkodott nyilatkozatokat tettek a közösségi médiában

Nemzetközi
Hirdetés

Egy ilyen kiélezett helyzetben nem szabad elhamarkodott, megfontalatlan és tényekkel alá nem támasztott nyilatkozatokat tenni, mert az elmérgesítheti a helyzetet és rossz irányba viheti a konfliktust - így kommentálta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, hogy a közösségi médiában sokan kész tényként vették, hogy Oroszország támadást indított Lengyelország ellen. 

Mint ismert, kedden este rakéta csapódott egy gabonaszállítóba az ukrán határ mellett, a lengyel oldalon, amely következtében két ember meghalt. Bár felröppentek hírek arról, hogy esetleg az oroszok állhanak a dolog hátterében, azóta egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az ukrán légvédelmi rendszer által kilőtt egyik rakéta maradványai zuhanhattak le Lengyelországban. 

Az, hogy kinek a hibájából történt mindez, azért sem mindegy, mert ha az derült volna ki a vizsgálatok során, hogy Oroszország szándékosan támadta meg a NATO-tagállam Lengyelországot a rakétával, abból totális háború is kialakulhatna a katonai szövetség és az Ukrajnával szemben hadat viselő ország között. 

A kormány által már korábban is meghirdetett stratégiai nyugalom fontosságára hívta fel a figyelmet a politikai elemző, szerinte ugyanis ilyen esetben az a feladata az ország vezetőinek, hogy elkerüljék a pánikot a lakosság körében. Mint arra Deák rámutatott, hétfőn nem csupán a lengyelországi rakétabecsapódás híre járta meg a sajtót, hanem az is, hogy találat érte a Barátság kőolajvezetéket. Bár később kiderült, hogy nem a vezeték sérült meg, hanem egy áramellátó központ, sokan mégis tarthattak attól, hogy nem érkezik kőolaj az országba, emiatt pedig megrohamozhatják a benzinkutakat.

"Ilyenkor a pánikot el kell kerülni, ezért is kommunikálja azt a kormányzat, hogy higgadtság és nyugalom."

Arra a kérdésre, miszerint ha kiderül, hogy valóban az ukránok által kilőtt légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelországba, annak lesz-e következménye, Deák úgy vélekedett: mivel Oroszország támadta meg Ukrajnát, ezért senki nem fogja hibáztatni őket azért, mert légvédelmi rakétákat lőttek ki, de a megtámadott ország kormányának szavahihetősége komolyan sérülhet, mivel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az eset után azt állította, hogy orosz rakétatámadás történt. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés