Döbbenetes felmérés: Budapesten a legdrágább a lakhatás

Belföld
Hirdetés

Egy friss kutatás arról szól, hogy Budapesten kell a legtöbb pénzt fizetni a lakhatásért - ahhoz képest, hogy mennyit keresnek a magyarok. Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója azt mondta a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában, hogy nem lepte meg őket ez a megállapítás.

Budapesten legmagasabb az albérletár a jövedelmi viszonyokhoz képest egy friss kutatás szerint. Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarországon viszonylag kevés az albérlet, kevesebb mint 10 százaléka a magyar lakosságnak lakik valamiféle albérletben.

Ezeknek egy még kisebb százaléka az, ami megfizethető, szociális bérlakásnak számít, Budapesten ebből körülbelül 40 ezer található, és jellemzően önkormányzati tulajdonban vannak. Olcsóak, ugyanakkor sokszor rossz minőségűek - tette hozzá a szakember a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

Az összes többi ember, aki bérlakásban lakik, vagy szívességi lakáshasználó, vagy a magánalbérlet piacon bérel igazán magas áron.

Szegfalvi Zsolt kiemelte, hogy a lakásárakkal együtt mozognak az albérletárak. Sokan gazdasági szempontból vásárolnak lakást - még mindig az ingatlan a legbiztosabb befektetés. Ez szerinte probléma. Hiszen van egy hiány, ami miatt keresleti piac alakul ki, másrészt az, hogy a magánalbérlet piacon nincs szabályozás, ez engedi azt, hogy elszabaduljanak az árak.

Az elszabadult lakásárakhoz hozzájárultak azok a különböző családi kedvezmények és juttatások, amelyek “ráestek” a lakáspiacra, és nem is lakáspiaci, hanem inkább népesedéspolitikai célokat próbáltak megvalósítani, és ezzel eléggé torzították a hazai lakásárakat.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés