Döbbenetesen sok bolt zár be - mi az oka?

Belföld
Hirdetés

2019 eleje és tavaly nyár között 19 ezer üzlet zárt be Magyarországon. Neubauer Katalin a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában, hogy a boltok mennyiségének a csökkenése évek óta velünk van, kisebb-nagyobb kilengésekkel, de a csökkenés egyértelmű. Élelmiszer és nem élelmiszer kategóriában egyaránt - tette hozzá.

A főtitkár elmondta azt is, hogy a nem élelmiszerboltok erősebb csökkenést mutatnak, de ezen belül például a könyv-, újság- és papíráru szaküzletek száma zuhan. Kiderült, hogy több virágüzlet is bezárt az elmúlt időszakban, de a zöldés-gyümölcs üzletekből is kevesebb van. Ez utóbbi azért csökkenhet, mert a nagyáruházakban jobb árakon hozzá lehet jutni ezekhez a termékekhez.

Neubauer Katalin kiemelte, hogy a bérleti díjak nem követték azt a fajta változást, amit a forgalom csökkenése mutatott, tehát nemhogy nem csökkentek a díjak, hanem inkább emelkedtek. Ez az ellentétes irányú nyíl is arra visz, hogy a gazdálkodás egyre nehezebb a kis üzletekben. Ugyanakkor bíznak abban, hogy a vásárlók meg tudják majd venni azokat a termékeket az illetékes szakboltokban, amikre szükségük van. De be kell látni, hogyha a fogyasztók nem tudnak eleget költeni, akkor az üzletbezárás nem áll meg. 

Ha mi magunk felismerjük ennek a következményét, és nem fogunk tudni könnyen beszerezni valamilyen speciális dolgot, akkor fognak igazán hiányozni ezek a szaküzletek - fogalmazott a főtitkár. Bár sok apró, kiegészítő terméket be lehet szerezni az interneten, ezért a szakember is nehéz műfajnak nevezte a szakbolt üzemeltetését.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés