Dr. Kovács László: Minden EU-s tagállamban küzdenek ezekkel a problémákkal

Belföld
Hirdetés

Átlagosan hét pályázat indult 1-1 közbeszerzési tenderen az év első hónapjában, derült ki a Közbeszerzési Hatóság 2023 első negyedévére vonatkozó gyorsjelentéséből. Átrendeződés figyelhető meg a közbeszerzések tárgyát tekintve. Hogy milyen folyamatok ezek, arról Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke beszélt a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Átrendeződés figyelhető meg a közbeszerzési piacon, vagyis a korábbi években a beruházások döntő többsége építkezési tárgyú volt, a másik felén osztozott az árubeszerzések és a szolgáltatás, megrendelések köre. Ebben történt 2023 első negyedévében egy jelentős átalakulás, vagyis kiegyenlítődött a piacon az egyes beszerzések köre. Az építési beruházások aránya lecsökkent, a többi pedig megnövekedett, mondta el Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Az elnök úgy látja, hogy az építési beruházási arányok visszaesés úgy látja, hogy azok elsősorban az Ukrajnában dúló háború következményei. Az építőipari alapanyagárak, az energiaárak nagy mértékű emelkedése torpantotta meg az építési beruházások piacát Dr. Kovács László szerint.

2023 első negyedévében több mint 7 ajánlat érkezett egy eljárásra - mondta az elnök. 2021-ben és 2022-ben 6,6 volt ez a szám, ehhez képest emelkedés tapasztalható, tette hozzá. Ezt ők annak tudnak be, hogy a verseny intenzív a közbeszerzési piacon.

A vizsgált időszakban pedig csökkent az egyajánlatos eljárások száma. “Nagyon érdekes viták zajlanak a magyar kormány és az Európai Bizottság között” arról, hogy magas-e ezen típusú eljárások száma vagy alacsony, mondta Dr. Kovács László. Az EB módszertana alapján 38-40 százalék körül volt az elmúlt években ezeknek a száma, és ebben is csökkenés volt, a hatóság szerint most 34 százalék alá csökkent le ez a szám.

Az Európai Unió 27 tagállamából nem csak Magyarországon állt fenn ez a probléma, hanem az uniós tagállamok 2/3-át érinti - tette hozzá Dr. Kovács László.

“Önmagában attól nem szabálytalan egy közbeszerzési eljárás, mert arra csak egy gazdasági szereplő jelentkezik” - tette hozzá. Minél nagyobb értékű egy projekt, annál bonyolultabb, és minél bonyolultabb, annál kevesebb a gazdasági szereplő, aki meg tudja valósítani ezeket a beruházásokat, fogalmazott a hatóság elnöke.

“Pontosan ezért van, hogy minden egyes tagállamban küzdenek ezekkel a problémákkal” - mondta Dr. Kovács László. Ugyanakkor a kiírónak az az érdeke, hogy legyen verseny és minél alacsonyabb áron tudjon szerződni.

A Korrupciókutató Központ Budapest legfrissebb állításait azonban visszautasítja a hatóság elnöke. A központ 2005 óta elmondásuk szerint 300 ezer eljárást vizsgáltak, amiből felfedezhető egy minta, miszerint a fideszes vezetésű városokban politikai kapcsolatok nélkül esély sincs közbeszerzést nyerni. Dr. Kovács László arra hívja fel a figyelmet, hogy 2005 óta fizikailag nem került lefolytatásra 300 ezer közbeszerzési eljárás. “Nem tudom, hogyan sikerült így megvizsgálni” - mondta Dr. Kovács László.

A teljes beszélgetés ide kattintva meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés