Drámaian csökkent az erdélyi magyarság lélekszáma - visszafordítható a folyamat?

Nemzetközi
Hirdetés

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség elnökhelyettese a Spirit FM Aktuál című műsorában arról beszélt: az elmúlt 30 évben volt a legdrámaibb a népességvesztés, itt egyfajta genocídiumról beszélhetünk.

Az elnökhelyettes szerint egy százéves folyamatról van szó, amelynek különböző állomásai voltak a két világháború közötti durva asszimilációs technikáktól egészen a román nacionálkommunista diktatórán át a jelenlegi, europer Rómániáig. Az elmúlt 30 évben volt a legdrámaibb a népességvesztés, azért beszélhetünk egyfajta genocídiumról, mert a mai napig a legfontosabb törvényi keretei a magyar közösség megmaradásának nem adottak, nagy mértékű az elvándorlás, az identitásüldözés.

Ha egy közösség 30 év alatt elveszíti a népességének 40 százalékát, az drámai - fogalmazott. 

Úgy látja: az erdélyi magyarság hagyományai különböznek a Kárpát-medence más elszakított területeiétől, itt léteznek azok a morális források, amelyek segítségével talpra lehet állni.

"Talán a legfontosabb volna, és ez még pénzbe sem kerül, hogy végre őszintén nézzünk szembe a tényekkel, és ne kezdjük el a mostani eredményeket szépíteni, ne kezdjük el a részsikereket vagy a kevésbé rossz eredményeket magyarázni" - véli Csomortányi István.

Hozzátette: az erdélyi magyarásgnak el kell döntenie, egyáltalán mit szeretne a jövővel, meg akar-e maradni, ehhez gyermekvállalásra van szükség, és egyfajta lelki, morális megújulásra.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés