Dúró Dóra szerint szegregált iskolarendszerre van szükség

Belföld
Hirdetés

Az alapfokú oktatást nagyon komolyan meg kellene reformálni, mert azok a támogatások és azok a formák, amiket az elmúlt 30 évben a különböző kormányok alkalmaztak, nem hatékonyak - így kommentálta Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese a Spirit FM Aktuál című műsorában azokat a statisztikákat, amelyek szerint 2010 óta növekedett a korai iskolaelhagyók száma, valamint hogy a komptenciafelmérések alapján a 15 éves magyar fiatalok negyede nem érti, amit olvas.

Dúró szerint ráadásul jelenleg nem is vagyunk abban a helyzetben, hogy ezeknek a problémáknak a megoldásai javaslatairól lehessen beszélni, mert először a tanárhiányt kell kezelni, hogy egyáltalán az alapvető működését biztosítani tudjuk a mostani oktatási rendszernek. Ehhez szerinte elengedhetetlen a pedagógusok bérének haladéktalan rendezése, a szakmai szabadságuk növelése, a szabad tankkönyvválasztás visszaállítása, valamint a tananyag radikális csökkentése. 

Az iskolaelhagyás megállítása érdekében Dúró szerint már kisebb korban is sokkal radikálisabban be kellene avatkozni, mert aki 15-16 évesen elhagyja az iskolát, annak a nevelését nem ebben a korban rontják el, hanem sokkal korábban. A Mi Hazánk elnökhelyette szerint szigorúbb szabályokra lenne szükség, ahhoz hogy ezeket a normákat betartsák és a tanulás egy perspektíva legyen.

"Nyilván olyan családból jövő gyermekek esetében, ahol nem ezt látják, hogy a tanulás és a munka érték, ott rendkívül nehéz az állami beavatkozás, de úgy gondolom, hogy ez már nem elkerülhető."

- jelentette ki Dúró Dóra.

A politikusnő példát is mondott a szigorúbb fellépésre, szerinte ugyanis 

be kellene vezetni a szegregációt az iskolákban. 

Dúró szerint "nem azoknak a gyerekeknek kellene menekülniük egy iskolából, akik normális életre vágynak, hanem azokat a gyerekeket kellene kiemelni, akik nem tudnak vagy nem is akarnak beilleszkedni a normál szabályok közé". Hozzátette: erről természetesen szakértőknek kell dönteniük, hogy kik azok a gyermekek, akiket más intézményekben kell nevelni, és számukra is biztosítani kell az átjárhatóságot, hogy vissza is lehessen kerülni. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés