Dúró vs. Ungár: támogatni kell a finnek NATO-csatlakozását?

Nemzetközi
Hirdetés

A Spirit FM Harcosok klubja című műsorában Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese és Ungár Péter, az LMP társelnöke vitázott a háborúról, és annak Magyarországra gyakorolt hatásáról.

A két politikus a műsorban először arra reagált, befolyásolhatta-e az országgyűlési választást az orosz-ukrán háború kitörése. Ungár Péter szerint az egy problémája volt az összefogásnak, és többen azon az állásponton voltak a választások előtt, hogy a nyugati álláspontnak a kritikátlan Magyarországra importálása politikai sikertelenséget fog okozni. Azonban LMP társelnöke szerint hazugságnak bizonyult az az állítás, hogy mi majd egy eltérő Oroszország-politikával gazdasági előnyökhöz tudjuk juttatni a magyarokat. Úgy véli, hogy a Mi Hazánk mandátumszerzésében nem a háború játszotta a legnagyobb szerepet.

Abban egyetértett Dúró Dóra, hogy nem a háborúnak köszönhetik a mandátumukat, azonban találkozott olyan szavazókkal, akik a háború hatása miatt pártolnak át a Mi Hazánktól a Fideszhez. A Mi Hazánk elnökhelyettese részben vitatta a gazdasági helyzetet, hiszen nem tudható, hogy ha nem ilyen politikát folytatna Magyarország, nem lenne-e rosszabb a helyzet a gazdaság vagy az infláció tekintetében. „Ez egy civilizációs küzdelem, túl a regionális és a konkrét katonai cselekedeteket felölelő háborún, ez hosszútávra is meghatározhatja a világ helyzetét, és benne Magyarország helyzetét is” – fogalmazott. A civilizációs küzdelmet a Nyugat és Oroszország között látja, amiben fontos szereplő Kína is.

A civilizációs háború alatt a Mi Hazánk politikusa az orosz kultúrához, a sportolókhoz való viszonyt is érti. Ungár Péter nem ért egyet a civilizációs konfliktussal, a háborút inkább egy gazdasági-energetikai konfliktusnak tartja, amely Oroszországnak a szovjet érdekszférába való visszatérését jelenti. Az LMP politikusa felhozta, hogy az Egyesült Államok és Oroszország között akár proxyháborúban is gyakori volt a sportolók kitiltása, de hozzátette, hogy már nem ugyanazok az arányok, mint 1990-ben.

A finnek NATO-csatlakozásával kapcsolatban az LMP társelnöke arról beszélt: egy kis méretű népnek, mint a magyar, elengedhetetlenül fontos, hogy tiszteletbe tartsuk a többi nép döntését, azt, hogy ők döntsenek arról, melyik katonai rendszerhez csatlakozzanak.

„Ha mi nem engedjük a finneknek, akkor majd ők sem fogják engedni nekünk. Szerintem ezen a logikán kell elindulnunk” – mondta a műsorban Ungár. Dúró Dóra ezzel kapcsolatban azt mondta: a finnek geopolitikai helyzetétől nem lehet elvonatkoztatni, és attól a status quo-tól, ami 1990 után évtizedekig működött, Ukrajna, Svédország és Finnország semlegességének vonatkozásában. Az elnökhelyettes azt is megemlítette, hogy Oroszország atomnagyhatalom, ezért sem lehet kizárólag elvi síkon nézni ezeket a kérdéseket.

Hirdetés
Hirdetés