A DK szerint veszélyeket rejt az egészségügyi rendszer átalakítása

Belföld
Hirdetés

Kedden a kormány többek között benyújtotta az egészséügyi törvény módosításáról szóló javaslatát. A módosítás több ponton is átalakítaná az egészségügyi ellátórendszert, például bővítenék a mentőszolgálat szerepét a betegellátásban, az egészségügyi dolgozók fizetését összekapcsolnák a teljesítményükkel, ahol az önkormányzat pedig nem tudná megoldani a háziorvosi ellátást, ott központilag jelölnék ki, hogy kihez kerüljenek a betöltetlen praxishoz tartozó betegek.

Az egészségügyi rendszer átalakítására szükség van, de ahogyan ezt a kormány kommunikálta, hogy a sürgős bevezétéséhez nagy társadalmi érdek fűződik, ezért mellőzik a társdalami egyeztetést, ez azért kicsit félelmet kelt bennem - így kommentálta az egészségügyi törvény módosításáról szóló javaslatot Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségpolitikusa.

Komáromi nehezményezi, hogy a szakmai kamaráknak mindössze három napot adtak arra, hogy véleményezzék a törvénytervezetet, valamint hogy az ötleteik nem épültek be végül a javaslatra, mert "betűről betűre ugyanaz" került benyújtásra, amelyet korábban megküldtek. 

A DK politikusa üdvözölte, hogy a szociális gondoskodást szétválasztják végre az egészségügytől, mert úgy látja, hogy nagyon sok olyan idős állampolgár fekszik az egészségügyi intézmények ágyain, akiknek nem feltétlenül gyógyításra, hanem gondoskodásra lenne szüksége, ugyanakkor szerinte ahogy ezt meg akarja valósítani a kormányzat, az azt fogja eredményezni, hogy a jövőben erre csak azoknak lesz lehetősége, akiknek van pénze, mert a szolgálatást fizetőssé teszik. 

A betöltetlen háziorvosi praxisokkal kapcsolatos új intézkedésekről Komáromi azt mondta, hogy azzal, hogy az önkormányzatok egy részétől elveszik a házorvosi ellátás szervezésének a jogát, még nem is lenne olyan nagy baj, ha helyette járási szintre kerülne át, attól viszont, hogy egy országos szervezet fog erről dönteni, nem lesz jobb a rendszer. Sőt, mint mondta:

ez óriási veszélyt jelent a lakosság számára.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés