Jó minőségű egészségügyet ennyi pénzből nem lehet csinálni a szakember szerint

Belföld
Hirdetés

Januártól a kormány több ponton is átalakítja az egészségügyi rendszert, amelynek értelmében változik az ügyeleti ellátás, átrendezhetik a háziorvosi praxisokat, valamint a legfrissebb hírek szerint a kabinet rendelettel kötelezné a magánellátásban dolgozó orvosokat, hogy havi 20 órát az állami egészségügyben is dolgozzanak. 

Rékassy Balázs orvos, egészségügyi közgazdász a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta, ő nem fogalmaz olyan erősen, mint a Magyar Orvosi Kamara győri elnöke, aki egyenesen sunyinak, alattomosnak és erőszakosnak nevezte azt, ahogy a kormány átalakítja az egészségügyi rendszert, ugyanakkor szerinte sem lehet ilyen rövid idő alatt és ilyen drasztikus módon hozzányúlni a területhez, ráadásul mindenféle szakmai egyeztetés nélkül. 

Tapasztalata szerint az orvosok megosztottak abban, hogy jó-e, ha a magánegészségügyben praktizáló orvosokat rászorítják arra, hogy az állami egészségügyben is töltsenek el havi 20 órát. Ez egyrészük szerint ugyanis szakmai kötelességük, hiszen az emberek megsegítésére esküdtek fel, de sokuk számára elfogadhatatlan. Rékassy Balázs szerint ez olyan, mintha a taxisokat arra kötelezné az állam, hogy heti 2 napon át ingyen fuvarozzanak embereket. 

"Úgy akarjuk a rendszert jobbítani, hogy még több dolgot sajtolunk ki a jelenlegi a humánerőforrásból, közben pedig ezt senkivel nem egyeztetjük le, és plusz forrásokat sem tervezünk be, hogy ez megvalósuljon."

- írta le a helyzetet a szakember. 

A szakember szerint a kormánynak meg kellene végre értenie, hogy 

jó minőségű, közfinnanszírozott egészségügyet ennyi pénzből egyszerűen nem lehet csinálni. 

Az egészségügyi közgazdász szerint miközben egy szikét megvásárolni Bécsben ugyanannyiba kerül, mint Budapesten, addig a magyar orvosfizetések körülbelül a fele az osztrákénak. Szerinte ahelyett, hogy a meglévő szakemberektől még több feladat ellátását várják el a kormányzat ugyannyi pénzért, inkább hozzá kellene nyúlnia a költségvetéshez, és többet kellene áldoznia az oktatásra, az egészségügyre, a szociális szférára, ezek ugyanis fontos területek a társadalom számára. 

Ráadásul Rékassy szerint óriási szervezést igényel majd az is, hogy valaki, aki a magánegészségügyből jön az államiba ügyelni, az valóban a tudásának megfelelő területen dolgozhasson, tehát egy magánpraxisban lévő nőgyógyász például nőgyógyászként legyen foglalkozvatva az állami intézményben is. A dolgot az is tovább bonyolítja, hogy elmondása szerint vannak orvosok, akik a magánegészségügyben műtéteket is csinálnak, és vannak olyanok is, akik csupán ambuláns ellátást visznek, ezért arra is figyelni kell, ki miben jó és milyen feladatot tud ellátni. 

A szakember hangsúlyozta azt is, az egészségügyi rendszer legnagyobb problémája ugyanakkor nem is az orvosok hiánya, hanem a szakdolgozóké, ezért ezektől a változtatásoktól szerinte nem lesz jobb a rendszer. Könnyen előfordulhat, hogy a magánpraxisból átvezényelt orvosoknak nem is tudnak majd megfelelő feladatot adni az államiban dolgozó kollégák, helyette inkább úgy vannak vele, hogy csak zavarják őket, ezért "beállítják őket a sarokba". 

Rékassy Balázs szerint az orvosok nem katonák, a Belügyminisztérium koncepciójából pedig az süt, hogy így tekintenek rájuk, ahogyan a tanárokra is. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés