„Egy óra alatt nyolc maláriás beteg jött” - fejlesztési és humanitárius központot nyit Csádban Magyarország

Belföld
Hirdetés

Humanitárius és fejlesztési központot nyit Csád fővárosában Magyarország. Ez az állandó képviselet lesz a felelős azért, hogy a Csádban és a Száhel-övezetben végzett magyar humanitárius és fejlesztési programokat összefogja majd, és gondoskodjon azok hatékonyságáról. Erről is beszélgettünk Azbej Tristannal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkárával a Magyarország segít! című műsorban.

Az államtitkár szerint egyrészt humanitárius, emberbaráti szempontból fontos a magyar szerepvállalás Afrikában, másrészt pedig Magyarország érdekem hogy megelőzz a konfliktusokat és a migrációs áradatot. A magyar kormány az idén év elején hirdette meg a száheli nyitásnak, szerepvállalásnak a gondolatát és a politikáját. Ennek egy fontos lépcsőfoka az első afrikai képviseleti iroda megnyitása. 

„Azt láttuk, hogy nemcsak igény és szükség van a magyar humanitárius fejlesztési és békeépítő közbeavatkozása, illetve részvételre, szerepvállalásra, hanem nekünk, magyaroknak, bár az anyagi kapacitásaink természetesen végesek, de tudunk egy olyan pluszt odavinni, ami akár az egész régió sorsának a jobbra fordulásához hozzájárulhat. És miután ez a felismerés megvolt, és miután ez a szándék is megvan Magyarország részéről. Az elmúlt hetekben két nagyon fontos bejelentést tehetünk. Az egyik a Hungary Helps programnak a humanitárius és fejlesztési központjának a megnyitása. A jövőben a közeljövőben, a csádi fővárosban, a másik pedig, hogy egy magyar katonai szerepvállalás is fog történni Csádban, aminek a célja, hogy az ország és a régió stabilitásához hozzájáruljon” – jelentette be a műsorban Azbej Tristan. 

A csádi körülményekre az államtitkár egy példát hozott fel. A beteg emberek gyakorlatilag a magyar orvosokhoz tudtak csak fordulni hosszú idő óta. Azbej Tristan Dr. Fodor Réka missziós orvos mellett figyelte a munkát és úgy tapasztalta, hogy egy óra leforgása alatt nyolc előrehaladott maláriás fertőzött érkezett vizsgálatra. 

„Olyan fertőzéssel, akik nagy valószínűséggel, hogyha nem kapnak ellátást, akkor bele fognak halni ebbe a betegségbe. Tehát egy óra alatt nyolc maláriás fertőzöttel találkoztunk. Ez talán nagyon szemléletesen és konkrétan leírja, hogy milyen viszonyok között élnek ezek az emberek, és milyen humanitárius feladataink lehetnek ezzel kapcsolatban” – zárta a beszélgetést az államtitkár. 

A műsor visszahallgatható itt: 

Hirdetés
Hirdetés