Egyetemi képzés indul a jövő polgármesterei számára

Belföld
Hirdetés

Településvezető szakirányú képzést indít a Debreceni Egyetem a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével (TÖOSZ) együttműködve. Hazánkban ez az első ilyen jellegű kezdeményezés. 

Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában ezzel kapcsolatban elmondta, akik beülnek egy településvezetői székbe, azoknak speciális tudányosaggal kell rendelkezniük, érteniük kell a joghoz, a pénzügyekhez, a gazdasághoz, a beruházásokhoz, az üzemeltetéshez, a pályázatokhoz. Meglátása szerint ez egy olyan szerepkör, ahol minden "megtalálja az embert", ehhez nyújt majd segítséget a képzés a jövő polgármesterei számára. 

Mint az önkormányzati szervezet elnöke elmondta, maga a képzés 2023. szeptemberében indul és másfél évet vesz majd igénybe, amelyből egy év lesz az elméleti oktatás, valamint fél év gyakorlati képzést is kapnak a jelentkezők. A képzésre nem csak regnáló településvezetők jelentkeznek, hanem azok is, akik a jövőben kívánnak erre a pályára lépni. 

Schmidt szerint a képzés azért is lesz fontos a jövőben, mert előbb-utóbb a települések olyan vezetőket keresnek majd, akik rendelkeznek a megfelelő tudással és affinitással és a feladat ellátásához. 

Hangsúlyozta továbbá azt is, hogy elsősorban a Debreceni Egyetem oktatói tartják a képzést a hallgatók számára, de a gyakorlati résznél már polgármesterek is be fognak kapcsolódni az oktatási tevékenységbe. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés