Egyetemisták, figyelem: borkurzus indul szeptembertől

Belföld
Hirdetés

A Károli, az Óbudai és a Semmelweis Egyetemen angol és magyar nyelven is indul borkulturális képzés szeptembertől.

Az új kurzus a magyar borról, borismeretről, borkultúráról szól majd - mondta el Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos a Spirit FM Veszik vagy iszzák? című műsorában. A kormánybiztos hangsúlyozta: “nekünk a bor elsősorban kultúrát jelent”. Elmondta, hogy ez az, ami a bort a többi alkoholos terméktől megkülönbözteti, hiszen a borkultúra jelen van találkozni, az irodalomban, a zeneművészetben, de még a Himnuszban is. 

Elárulta azt is, hogy amint meghirdették a kurzust, jelentkezett a BGE és a Soproni Egyetem is, ami bizalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy a magyar bor rendszerszerűen helyet kaphat az egyetemi oktatásban. “Ez a titkos vágyunk és ez a végcélunk” - fogalmazott Rókusfalvy.

Fontosnak tartja, hogy a fiatalok ne alkoholistákká váljanak, hanem borértő, borkultúrát értő emberekké. Szeretné, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás kultúráját is megismerjék, és az emberek ne “vedeljenek”, hanem kóstolják, fogyasszák a bort. 

Rókusfalvy elmondta, hogy kiemelt céljuk az is, hogy életpályamodellt is alakítsanak, hiszen míg az 1970-es években 200 ezer hektárnyi mezőgazdasági területet tartottak számon,  ez mára 50 ezerre zsugorodott. Ennek okát annak nevezte meg, hogy a mezőgazdaságot sokan elhagyták.

A teljes beszélgetést hallgassa vissza itt:

Hirdetés
Hirdetés