Egyre több a munkanélküli - mi az oka?

Belföld
Hirdetés

Emelkedik a munkanélküliek száma Magyarországon, és ez a friss hír nem lepte meg Nógrádi Józsefet, a Trenkwalder munkaerő-kölcsönző és közvetítő cég kereskedelmi igazgatóját. A szakember a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában elmondta, hogy az elmúlt években válság után válság történt, a magyar szektort is tépi ezek a helyzetek. 

Felidézte, hogy amikor alapanyagból volt hiány, a cégek nem tudtak úgy teljesíteni, ahogyan tervezték. Majd a covid ideje alatt a fél ország home office-ban volt, illetve “szektorok térdeltek le”, ezt követte az energiaválság, aminek eredményeként az energiaigényes szektorok kétszer is meggondolták, hogyan is tudnak teljesíteni, majd egy éve tart a magas infláció, ami “finoman szólva is rángatja mind a hazai vállalkozásokat, mind a nemzetközi cégeket, akik a hazánkban találhatóak”, sorolta Nógrádi József. “A tervezhetőségnek szinte írmagja sincs az elmúlt 4 évben” - állapította meg a kereskedelmi igazgató.

Mostmár 200 ezer munkanélküliek száma, és a szakember azt mondja, a covid alatt volt ilyen magas a munkanélküliség.

Hozzátette, vannak olyan régiók és társadalmi rétegek, akik “nem szeretnék, hogy látszódjanak a munkaerőpiacon”. Ennek az indokai lehetnek, hogy egyfajta hitelválságba kerültek, vagy egy tartozás miatt nem akarják, hogy annak a részleteit tiltsák a fizetésükből. Vagy a munkáltatók, akik “egyfajta alapbért fizetnek”, a kiegészítő juttatásokat pedig “zsebbe”.

“Ez egy komoly és masszív állomány, akiknek a kifehérítéséért tenni kellene a jövőben”, fűzte hozzá a szakember. Azt is megerősítette, hogy ebben a turizmus, a kereskedelem és az építőipar a leginkább érintettebb szektorok. Azt is elmondta, hogy a vendéglátás területén az egyik legalacsonyabb az átlagbér, miközben “évek óta nem rendelkeznek szükséges munkaerő-pótlással, illetve munkaerővel”, és “kénytelenek” diákokat vagy vendégmunkásokat alkalmazni, hiszen nem találnak munkavállalókat.

Évről évre növekszik azoknak a száma, aki külföldön próbálkozik, mondta Nógrádi József.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés