Egyre tűnnek el a magyar földekről a zöldségek és gyümölcsök - mekkora a baj?

Belföld
Hirdetés

Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában arról beszélt: a következő 2-3 évben a jelenlegi 80 ezer hektáros gyümölcstermő terület több tíz azázaléka szűnhet meg a klímaváltozás miatt, és egyre csökken a gazdálkodók száma is.

Azt érzékelik, hogy van klímaváltozás, rendellenesek a csapadékciklusok, a tél enyhe, a tavasz pedig hidegbetöréseket hoz, ezek mind károkat okoznak. Az elmúlt években emiatt a gazdálkodói kedv romlott, mert romlik a jövedelemtermelő képesség - mondta Apáti Ferenc.

Az elkeseredettség a gyümölcstermesztők körében a legnagyobb, úgy látja, a következő 2-3 évben a jelenlegi 80 ezer hektáros gyümölcstermő terület több tíz azázaléka szűnhet meg - az elnök szerint ez akár 20, 30, 40 százalék is lehet. Zöldségtermesztésben kisebb a baj, ott a tavaszi fagyok, nyári jégverések korlátozottan tudnak károkat okozni, de az aszály hatásait ők is nyögik. 

Apáti Ferenc szerint 15-20 éve az látszik, hogy azok a zöldség- vagy gyümölcsfajok, amelyek nem bírják már a forró, meleg klímát, és élőmunka-igényesek, azok az elmúlt években megszűntek. Ilyen a málna, a szeder, a feketeribiszke, a brokkolik vagy a kelkáposzta, ezeket már itt alig-alig lehet termelni, így sok esetben a szomszédos országokból hozzuk ide sokkal olcsóbban.

A gazdálkodók száma csökken, az elnök attól tart, a következő években ez a folyamat felgyorsul. Arra számítanak, hogy maradnak azok a fajok, amelyeknek a művelése gépesíthető, vagy amelyek 12 hónapos, folyamatos doglalkoztatást tudnak biztosítani. Úgy látja, a lakosság a további élelmiszerinflációt már nem nagyon bírja. Apáti Ferenc szerint korlátozottak a lehetőségek arra, hogy ezt a magyar kertészet szintjén kezelni lehessen.

"Ha védekezünk az időjárási káresemények ellen, akkor azért lesz drága a zöldség-gyümölcs, ha nem védekezünk, akkor meg azért" - fogalmazott az elnök, hozzátéve: ha tönkremegy az áru, akkor felmennek az árak, de a védekezés is drága.

Hangsúlyozta, a termelők költségei is emelkednek, ezért az élelmiszerek ára is emelkedik, de arra számítanak, hogy ebben az évben az infláció fékeződni fog. Ugyanakkor a fogyasztók számára jó hír, hogy az alma nem lett drágább - a termelőknek viszont ez is gondot okoz.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés