Ha a költségek növekedését megint a gazdákra hárítják, csődhullám jöhet az ágazatban

Belföld
Hirdetés

Tovább emelkedhet az élelmiszerek ára, miközben egyre csökken a lakosság vásárlóereje. Hogy milyen hatással lehet mindez az élelmiszerárakra és a gazdálkodókra, arról Paragi Mártont, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének munkatársát kérdeztük a Spirit FM Aktuál című műsorában.

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint ugyanis az élelmiszerárak tovább emelkednek a jövőben, az infláció mértéke pedig várhatóan csak 2023 közepétől csökken majd. Az MNB számításai szerint ráadásul amíg az infláció a 20 százalékot is elérte, addig idén a bérek csupán 15 százalékkal emelkedtek, tehát csökken a fogyasztóképes kereslet, amely valószínűleg a következő évben is így marad. 

Paragi Márton ennek apropóján azt mondta, hogy bár a termelőknek is jelentősen nőttek a költségeik, ezért kell nekik is árat emelniük, a fogyasztói jövedelmek relatív csökkenése visszahat az egész láncra, alapvetően tehát ez fogja megakadályozni azt, hogy a termelők érvényesíteni tudják azokat a költségeket, amik náluk keletkeznek az előállítás során. 

Azzal viszont, hogy nem tudják a drágulást beleépíteni az árakba, negatívba fordulhat a mérlegük. Ezért Paragi szerint  

az elkövetkező időszak nagy kérdése az lesz, hogy a hazai gazdálkodók körében elindul-e egy esetleges csődhullám, és ha igen, akkor az milyen mértékű lesz.

Szerinte ez több tényezőtől is függhet, például attól, hogy "az állam végre hajlandó lesz-e segítséget nyújtani a gazdálkodóknak", valamint hogy az importlehetőségek hogyan alakulnak, hiszen ha az import versenyképes alternatívát jelenthet a magyar élelmiszerekhez képest, az jelentős pozícióromlást fog eredményezni a hazai gazdálkodók körében. 

"A költségnövekedés a gazdálkodóknál is ott van, azt valakinek viselnie kell. Ha sikerül ezt továbbhárítani, akkor alapvetően jó a helyzet a termelők és nem a fogyasztók szempontjából, és akkor esély van arra, hogy a magyar mezőgazdaság nem fog ebből negatívan kijönni. De ha nem sikerül, és a költségnövekedést megint a gazdálkodókra hárítják, akkor sajnos benne van a pakliban, hogy egy csődhullám indul el az ágazatban."

- vázolta a helyzetet Paragi Márton, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének munkatársa. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés