Elképesztő összeg hiányozhat a nyugdíjkasszából - mi lesz az idősekkel?

Belföld
Hirdetés

Az OECD azt közölte: sereghajtók vagyunk a nyugdíjtakarékosságban, a KSH adatai szerint pedig csupán 185 ezer forint a mediánnyugdíj. Süle-Szigeti Bulcsú nyugdíjszakértő a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: öngondoskodásra tehát szükség lenne, más kérdés, hogy ki tudjuk-e ezt gazdálkodni.

A magyar nyugdíjak vásárlóértéke Magyarországon nagyon rossz, az árstopok kivezetése pedig szintén egy nagy inflációs sokkot fog jelenteni, a nyugdíjemelések nem érték utol a nyugdíjas inflációt - sorolta a szakértő.

Mint mondta, a nyugdíjasok összes állami juttatásának összege mára talán elérte a nyugdíjas infláció szintjét, de a nyugdiíjemelés hivatalos mértékét szokás ezzel összevetni, így viszont valóban van egy kis lemaradása az államnak.

Az OECD közzétette a 2022-es nyugdíjmegtakarításokról szóló összefoglalóját, hazánk pedig a legtöbb mutatót tekintve a sor végén kullog. Viszonylag kevesen tagjai önkéntes nyugdíjpénztáraknak, és a befizetéseik is elmaradnak az OECD-országok átlagától. Magyarországon van egy speciális jövedelmi helyzet, az EU legalacsonyabb jövedelmű országai közé tartozunk, így ez az adat nem meglepő - mutatott rá a szakértő.

Süle-Szigeti Bulcsú hangsúlyozta: nagyon nehéz helyzetben vannak a 30-40 évesek, az idősebb generáció eltartása is rájuk hárul, hiszen a magyar nyugdíjrendszer csak a felosztó-kirovó pillérből áll, nem nagyon van tőkefedezeti nyugdíjpillér. A mai aktív korosztály nyugdíja már sokkal nehezebben lesz kitermelhető, hiszen kevesebb gyerek születik - tette hozzá. Az öngondoskodásra tehát szükség lenne, más kérdés, hogy ki tudjuk-e ezt gazdálkodni.

A Pénzügyminisztérium statisztikája szerint idén akár az ezermilliárd forintot is elérheti a nyugdíjkassza hiánya, ezt más állami bevételből kell kipótolni. A szakértő szerint a jelen demográfiai mutatók mellett jó lenne, ha lenne tőkefedezeti nyugdíjpillér, erről szólt a magánnyugdíjpénztári rendszer, ám az rövid életűnek bizonyult. 

Hirdetés
Hirdetés