Az ellenzék szerint a kormány tehet a benzinhelyzetről

Belföld
Hirdetés

Kedden este egy rendkívüli sajtótájékoztató keretében jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány megszünteti a benzinárstopot, így aznap 23 órától kezdve már csak piaci áron lehet vásárolni üzemanyagot. Az elmúlt napokban ugyanis ellátási problémák alakultak ki országszerte a kutakon, számtalan töltőállomáson nem csupán a hatósági áras benzinből, de más termékekből sem volt elegendő mennyiség a készleten. Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója azt mondta, az olajvállalat eddig tudta tartani magát, a most életbe lépő uniós szankciók azonban veszélyeztetik az ellátásbiztonságot, ezért kérték arra a kormányt, hogy vezesse ki az intézkedést. 

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője ennek kapcsán azt mondta a Spirit FM Aktuál című műsorában, hogy nem lehet egy ekkora méretű  gazdaságot, mint a magyar úgy rángatni, ahogy azt az Orbán-kormány csinálja. Szerinte ugyanis az ársapkák bevezetése nem jó intézkedés, mert áruhiányt okoznak, ahogy az történt az üzemanyag esetében is, ez a veszély pedig szerinte fennáll a többi, még hatósági árszabás alá tartozó termék esetében is. 

A műsorban vendég volt Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese is, aki szintén kritikát fogalmazott meg a most kivezetett benzinársapka kapcsán, szerinte ugyanis ez az intézkedés nagyon nehéz helyzetbe hozta korábban a döntő többségében magyar tulajdonban lévő kis benzinkutakat, számokra ugyanis kitermelhetetlen volt a veszteség, amely a piaci és a hatóságiár különbözete volt. 

Dúró azonban a MOL-t is kritikával illette, szerinte ugyanis cinikus viselkedés volt a cég részéről, amikor azt mondták, hogy szívesen átveszik azon benzinkutak üzemeltetését, ahol probléma van az ellátással. A politikus úgy látja, hogy az olajvállalat visszaélt az elmúlt hetekben a piaci pozíciójával, amikor úgy döntöttek, nem szállítanak üzemanyagot olyan független benzinkutak számára, amelyekkel erről a benzinársapka bevezetése után szerződtek le. 

Jámbor András, a Párbeszéd parlamenti képviselőcsoportjának tagja szintén kifejtette a véleményét a kormány döntéséről. A baloldali országgyűlési képviselő szerint sem volt jó irány az ársapka, helyette a jövedéki adót kellene inkább csökkenteni, hogy így mérsékeljék az árakat. Jámbor szerint erre a kedd esti bejelentés után is lenne még lehetősége a kormányzatnak. 

A teljes beszélgetés ide kattintva érhető el.

Hirdetés
Hirdetés