Előretörhet Európában a szélsőjobb?

Nemzetközi
Hirdetés

Komolyan lehetett a szélsőjobb erősödésére számítani Európában - mondta el Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában.

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter

A szakértő arról is beszélt, hogy bár erősödött a szélsőjobb, de az Európai Néppárt és a baloldal azonban továbbra is együtt tud működni, így olyan szintű átrendeződés nem történt, amitől Ukrajnának félnie kellene, Európa továbbra sem támogatja Moszkvát.

Tagállami szinten viszont “történtek események” - fogalmazott Tarjányi Péter. Az, hogy Németországban második helyet ért el a német szélsőjobb, automatikusan jelenti azt, hogy az ő politikai hangjuk és nyomásgyakorlási lehetőségük megnőtt Németország tekintetében. Ez Ukrajnának persze fájhat, mert a németek az egyik legfontosabb olyan partner a háborúban, ahonnan különböző fegyverzeti rendszerek, muníció érkezett és érkezett a mai napig.

Ha ebben változás lesz, vagy felemeli a hangját a szélsőjobb, akkor rajtuk keresztül adott esetben Moszkvának is nagyobb lesz Németországban a nyomásgyakorlási lehetősége - hívta fel a figyelmet Tarjányi. Hozzátette, hogy Moszkva az elmúlt 8-10 évben kiemelten kezelte Európa szélsőjobbos pártjait. Franciaországban Le Pen például hozzájutott orosz pénzügyi forrásokhoz.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés