Elszállnak az árak a Balatonnál?

Belföld
Hirdetés

A tavasz beköszöntével sokan már a nyarat tervezik, az egyik kedvenc úticél a Balaton. A tóval kapcsolatban azonban vannak kérdések: a nádasok veszélyeztetik a víz minőségét? Megfelelő az infrastruktúra? Milyen árakra készülhetünk? Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, Balatonfenyves polgármestere a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: a tóval kapcsolatban nem csak a rossz dolgokat kellene hangsúlyozni.

Minden évben előfordul, hogy amikor jön a szezon, elkezdenek sokan vészharangokat kongatni, de szerinte ennek hátterében sokszor csupán az áll, hogy az újságok az olvasottságot szeretnék növelni. Mint mondta, arról kellene inkább beszélni, hogy a tó szintje szezonkezdésre elérheti a 120 centimétert, ami a szabályozási maximum.

A nádas irtása nem marad el, ha olyan idő volt, hogy rá lehetett menni a Balatonra - vagyis megfelelő volt a jég - akkor engedélyt kaptak a nád lekaszálására, de mivel az elmúlt időszakban szinte fürdeni lehetett a tóban karácsonykor, ez most másképp alakul. 

Lombár Gábor aggódik a rengeteg építkezés miatt, mert az épülő lakótelepek kommunális igényeit senki nem vizsgálta, vannak olyan települések, ahol vízkorlátozást kellett bevezetni, ráadásul az útinfrastruktúrával is gondok vannak.

"Nagyon rossz üzenet az, hogy a Balaton utolsó négyzetméterét is beépítjük" - fogalmazott Balatonfenyves polgármestere.

Úgy véli, az árak ebben a szezonban magasak lesznek, hiszen minden drágul, az élelmiszer, az energia, a munkaerő. Vannak olyan kérdések, amelyek a vállalkozókban is felvetődnek, például hogy hogyan tudják a megfelelő tudású szakembergárdát biztosítani - tette hozzá.

Lombár Gábor szerint érdemes körülnézni, ha az ember például lángost szeretne enni, mint mondta, el tudja képzelni, hogy lesz akár kétezer forintos lángos is, de ez hozzátartozik a Balatonhoz, nem csak a magyarok, de a külföldiek számára is. Hangsúlyozta: megérti, aki az áremelést látja megoldásnak, de szerinte a Balatonnál nyaralók egy vegyes társaság, a többség szerényebb lehetőségekkel bír, rájuk is kell gondolni.

A tó vízminőségéről azt mondta: a vízgyűjtő területről sok víz érkezett, ennek előnye és hátránya is van, tartanak attól, hogy az algavirágzást ez előidézheti.

Hirdetés
Hirdetés