Elszálló élelmiszerárak - meddig még?

Belföld
Hirdetés

Egyes élelmiszer-beszállító vállalatok „az infláció ürügyén” a szükségesnél nagyobb mértékben emelik áraikat – ezt John Allan, a Tesco elnöke mondta a BBC brit közszolgálati televízióban. Hogy ez Magyarországon mennyire érvényes, arról Neubauer Katalinnal, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára beszélt a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Neubauer Katalin szerint Magyarországon több oka van a magas élelmiszeráraknak. Mint mondta, a kimutatásaikban tisztán látható, hogy Magyarországon 2022-ben 40-70 százalékkal emelkedett egyes élelmiszer-termékcsoportok ára, leginkább a mindennapi élelmiszereké. Hozzátette, a korábban megszokotthoz képest a feldolgozóipar és a termelői ipar tavaly többször és gyorsabban emelte az árakat a kereskedelmi szektor felé.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2022. február elseje óta hatályban lévő hatósági árak miatt gyakorlatilag megszűnt az évek alatt kialakított gyakorlat a beszállítók és a kereskedelem között. A rendelet szerint az üzletekben kötelező készleten tartani a kilenc hatósági áras élelmiszert, amelyek egyébként nagyjából lefedik minden szakmacsoport legfőbb termékét. Úgy véli, a kereskedők kényszerűségből érvényesítették a beszállítók árait, ugyanis attól tarthattak, hogy amennyiben nem fogadják el az árakat, akkor nem kaptak volna a kötelezően tartandó árstopos termékekből.

„Arra szeretnénk ösztönözni a feldolgozóipar jelentős szereplőit, hogy üljenek le a kereskedőkkel és nézzék át azokat az áremeléseket, amelyeket most, egy megváltozott piaci helyzetben konszolidálni lehetne” – fogalmazott Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Hangsúlyozta, hogy ezzel nem azt akarja mondani, hogy a feldolgozóipar vagy a kereskedelem hibás lenne, hanem inkább arra kérik a szereplőket, hogy vizsgálják meg azokat a tényezőket, amelyek az árakat alakítják, például az energia árát. Abban bíznak, hogy a beszállítók és a kereskedők alapos ártárgyalások mentén visszaterelik az árakat a normál mederbe.

Úgy látja, azért is szükség van szakmai egyeztetésekre, mert „a koronavírus óta megtanultuk, hogy nagyon gyorsan kell tudni reagálni a változásokra. Annyi minden változik, hogy ezekben sokkal naprakészebbnek kell lenni, hogy a piac ténylegesen jól működjön” – nyilatkozta a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés