Energetikai szakértő: 2-3 éven belül nem kell csodára számítani

Belföld
Hirdetés

A lehető legtöbb napelemet kell csatlakoztatni az országos hálózathoz, a kormány ezért megelőlegezi az ehhez szükséges fejlesztések uniós támogatásait. Turai József energetikai szakértő a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: a kormány folyamatosan improvizál, mert szükség van villamosenergia-termelő kapacitásokra, de a helyzet megoldásához idő kell.

Turai József azt mondta, eljutottunk oda: a kormány rájött, hogy villamosenergia-termelő kapacitásokat kell létesíteni - bármi áron. A napenergia, az azeri gáz, az áram és a gáz területén is problémákba ütközik Magyarország: politika, geopolitika vagy koordináció területén. Volt egy energiapolitikai törekvés, ami az orosz atomra és gázra, valamint a napenergiára épült, ez volt a forgatókönyv a háborún kitöréséig, ám ez most már nem működik - mondta a szakértő. Úgy látja, most valami alternatíva kell, ezzel próbálkozik az állam.

Turai József szerint improvizál a kormány, ami egy természetes reakció, a következő 2-3 évben nem kell csodát várni, egy nagy gázos erőmű ugyanis biztos nem lép be a piacra, valószínűleg fognak naperőműveket a hálózatra engedni, vannak olyan helyek itthon, ahol erre lehetőség van. De mivel csoda nem lesz, ezért gondolkodik a kormány Azerbajdzsánban. 

A szakértő azt mondta, bár erre ad pénzt az unió, sokkal jobb lenne egy modernebb, hatékonyabb, környezetkímélőbb ligniterőművet építeni, ehhez minden adottság megvan, de ehhez nem kapna pénzt Magyarország.

A szélenergiával az a gond, hogy ezeket is a rendszerbe kell integrálni, ehhez volt egy terv, hogy majd gázerőműveket építenek hozzájuk, hogy beilleszthetőek legyenek, de most "ott vagyunk, ahol a part szakad" - fogalmazott.

Szerinte ha fokozatosa, lépésről lépésre szoktatja hozzá a kormány a lakosságot a versenypiaci árképzéshez a rezsi területén, akkor az állam akkumulátortámogatási programja, amelyről most szó van, megoldotta volna a problémát. A mostani rezsiemeléssel viszont nincs pénz arra, hogy egy átlag család energiatárolókat vásároljon a napelemekhez, mert az nagyon drága. Hiába lesznek gyárak, amik akkumulátorokat fognak gyártani, ha azok ára megfizethetetlen egy átlag háztartásnak - mutatott rá a szakértő.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés