"Energiacsapda": bajban a magyar feldolgozóipari szereplők?

Belföld
Hirdetés

Több tucat termék árát mérsékelték a kiskereskedelmi láncok, a februári általános infláció 25,4 százalék volt, míg az élelmiszer ára tavalyhoz képest 43,3 százalékkal emelkedett. Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Spirit FM Aktuál című műsorában arról beszélt: azoknak a magyar feldolgozóipari szereplőknek az árait, akik beszorultak egy energiacsapdába, nem tudja csökkenteni a kereskedő, ebben a kormányzatnak kell segítséget nyújtani.

Szerinte hangos lett újra a vásárlókért folytatott verseny, ennek is lehet a következménye, hogy bár növekedett a forgalom, egyre kevesebb termék került a vásárlók kosarába. A háttérben van már termelői, beszállító árcsökkenés is, ezt próbálják a kereskedelemben kihasználni - tette hozzá.

A GVH az elmúlt időszakban két ágazati vizsgálatot is indított, Neubauer Katalin azt mondta, a tejtermékre azért eshetett a választás, mert februárban két import vajat hirdettek meg olcsón, ez került fókuszba, de más termékcsoportot is lehetett volna vizsgálni. Itt az az üzenet, hogy az importtermékek beszerzési árcsökkenésével indult el ez a folyamat.

Az azonban probléma, hogy azok a magyar feldolgozóipari szereplők, akik nem tudnak kedvezőbb árakat adni, mert beszorultak egy energiacsapdába, azoknak az árait nem tudja csökkenteni a kereskedő, ebben a kormányzatnak kell segítséget nyújtani - hangsúlyozta. Neubauer Katalin szerint ez nem csak a tejtermékre vonatkozik, hanem minden olyan termékcsoportra, ahol az energia jelentős költséghányaddal bír.

A főtitkár azt mondta, az energiaválságra senki nem volt felkészülve, ráadásul az ágazatot az utóbbi időben több ilyen sokk is érte, ilyen volt például a covid-járvány. Az energiaválság ugyanakkor hosszabb távon velük marad, ha a problémásabb szerződésekből nem tudnak kilábalni - jegyezte meg.

Van egy-két olyan termék, amit nem lehet beszerezni, mert háború sújtotta területen gyártották, ilyen például a Pilóta keksz, amire azóta sincs megoldás. A gyártói vonal alaposan átrendeződött, a beszállítók próbálják átirányítani a kieső bázisokat más európai gyártóüzembe, ezek a háttérben le is zajlottak, de még mindig vannak problémák - mondta Neubauer Katalin. 

Hirdetés
Hirdetés