Miért fontos az EP-választás?

Nemzetközi
Hirdetés

Vajon átrendeződhet-e az európai politikai a nyáron esedékes európai parlamenti választások után? - erre is válaszolt Varga András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa a Spirit FM Nagykép című műsorában.

Az adjunktus azt mondta, hogy ez lesz az európai politika egyik legmeghatározóbb eseménye, és átrendeződés is elképzelhető, de a fő irányvonalak valószínűleg hasonlóak maradnak.

Azt mondta Varga András, hogy valós esélye relatív győzelmet elérni csak két pártnak van, az Európai Néppártnak és a Szociáldemokratáknak. Ez az a két párt ugyanis, ami minden tagállamból tud 1-2 mandátumot hozni, tehát szerkezeti előnye van a többi párttal szemben - magyarázta. Hozzátette, hogyha a Néppárthoz tartozó KDNP-s képviselő ismét bejut, akkor ő beül-e a képviselőcsoportba, és ha nem, akkor hova fog ülni. 

Varga András leszögezte, hogy jelenleg nem tudni, hogy a magyar kormánypárt hova szeretne csatlakozni, vagy újat alakítana-e. Azt is hozzátette, hogy függetlenként az Európai Parlamentben sokkal kevesebb erőforrásuk és lehetőségük van, mint egy képviselőcsoportban. 

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés