Épeszű ember nem megy vissza, csak ha van hite – Szíriában járt a Hungary Helps

Nemzetközi
Hirdetés

Szíriában 10 éven belül félmillióan veszítették életüket háborús cselekmények miatt. A 20 milliós lélekszámú ország lakosságának a fele elhagyta a szülőföldjét, az otthonát. Körülbelül 6 millióan tartózkodnak Szíriában belső menekültként, és több millióan Európába érkeztek vagy legalábbis erre indultak. Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára volt a Magyarország segít című műsorunk vendége, aki nemrég járt Szíriában és Jordániában is.

Szíriában miközben a háborús cselekmények enyhülnek, egyre súlyosbodik a humanitárius válsághelyzet. A hajdan virágzó országban most élelmiszerbiztonsági vészhelyzet van, az emberek a fele nem juthat hozzá semmilyen egészségügyi, orvosi ellátáshoz, mert az egészségügyi infrastruktúrának a fele megsemmisült. Egy ilyen helyzetben érte február elején földrengés Szíriát és Törökországot. Szíriában is több tízezer ember esett halálos áldozatul a földrengésnek. De Törökországgal szemben, Szíriában politikai, diplomáciai okok miatt nagyon sok nyugati mentőalakulat, nem tudott bejutni.

Azbej Tristan első hivatalos látogatásán járt a Közel-Keleti országban. A facebookon megosztott útinaplója képein látszik a pusztítás, a háború nyomai, a szegénység és a nyomor.

„Több mint tíz éven keresztül szenvedték el egy véres polgárháborúnak a hatását. Van olyan gyermek, nagyon nagy számban több százezren vannak Szíriában, akik bár tizenévesek, de életükben még iskolába nem járhattak. Rengetegen haltak meg, szinte mindegyik család gyászol valakit, és a nyomor, a mindennapi megélhetésnek a biztosítása az mindennapi küzdelmet jelent. Egy ilyen lelkiállapotban beszélünk olyan emberekről, akik elmenekültek a háború borzalmai elől, a szülővárosukból, sőt, sokszor még az országukból is, és elég egy olyan gesztus, ami miatt hajlandóak a bizonytalanságot és a nehézségeket vállalni, és visszatérni a szülőföldjükre. Ezt épeszű ember nem teszi meg, csak akkor, hogyha hisz valamiben, és ők hisznek, és ők a gondviselésben hisznek” – mondta Azbej Tristan.

Éppen ezért is tartják fontosnak az oktatást. Magyarország támogatásával, a Hungary Helps Programon keresztül átadták a szíriai polgárháborúban lerombolt damaszkuszi görögkatolikus Al Riaja (Gondoskodás) Iskolát. Az 1400 diákot befogadó intézmény nemcsak egy tér a vallások közötti béke megteremtéséhez, hanem lehetőség a keresztényüldözés és a háború elől menekülők hazatérésére és hozzájárul a szülőföldön való megmaradáshoz is. A Hungary Helps missziója látogatást tett Jordániában is. 

A jordániai kereszténységnek a szempontjából fontos megjegyezni, hogy őket a múltjuk, a hagyományaik, és a Szentföld Jordániába köti. Ezért a Hungary Helps Jordániában több helyszínen keresztény intézmények fenntartását, templomok építését támogatja.

Magyarország 2018 óta részese a legfontosabb jordániai zarándokhelynek az építésében a Jordán folyó partján, ahol a vallásos hagyomány szerint Jézus Krisztus megkeresztelkedett.

A program számára Jordániában és az egész Közel-Keleten nagyon fontos a keresztény oktatási intézményeknek a fenntartása is.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg:

Hirdetés
Hirdetés