Erasmus-ügy: a felsőoktatási intézmények oktatáspolitikai szempontú uniós vizsgálata nem tiszta terep

Belföld
Hirdetés

Navracsics Tibor két uniós biztosnak írt levelet az Erasmus-ügyben. Petri Bernadett, az NKE kutatója, aki politikai tanácsadó az Európai Parlamentben, a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: az Erasmus-kérdésben az a legkritikusabb pont, hogy amikor az Európai Bizottság erről nyilatkozott, arról, hogy mi történik a hallgatókkal, kutatókkal, egyáltalán nem rendelkezett. 

A jogszabály előírja, hogy a végző címzettek és a program kedvezményezettjei minden körülmények között védelemben kell, hogy részesüljenek - ezt elmulasztotta a Bizottság - mondta Petri Bernadett.

Szerinte van lehetőség az egyeztetésre, mert az, hogy ezek a hallgatók kikerüljenek a programból, nem egy elfogadható dolog. A legnagyobb baj az, hogy az Erasmus egy európai jelkép, ezt az európai egységgel azonosítják, és ezzel pont azt a közbizalmat teszik kockára, aminek a védelmére hivatkozva például a Magyarország elleni jogállamisági eljárásokat napirenden tartják.

Mint mondta, a modellváltó egyetemek és a közérdekű vagyonkezelő alapítványok között kialakult egy politikai helyzet, egy olyan környezet, aminek a hatása, hogy épp azt az értelmezést indukálják az intézmények részéről, hogy itt valami nincs rendben.

Petri Bernadett szerint a helyreállítási alapról szóló tárgyalások során többször előkerült az akadémiai szabadság kérdése, ugyanakkor a felsőoktatási intézményeknek bármilyen oktatáspolitikai szempontú uniós vizsgálata nem egy tiszta terep, mert az EU korlátozott hatáskörökkel rendelkezik az oktatással kapcsolatban, ez egy megosztott hatáskör, de a nemzeti szabályok közvetlen összehangolása nem megengedett. Vagyis kétséges, hogy az ilyen szintű beavatkozás jogszerű-e - tette hozzá. Ez a döntés a magyar kormány részéről megtámadható - vélekedett.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés