Ercse Kriszta: a kormányra nem kell "disznófejű nagyúrként" gondolni

Belföld
Hirdetés

Egyes számítások szerint már csaknem 200 pedagógus csatlakozott az érettségibojkotthoz. A Belügyminisztérium szerint ezzel a tanárok a gyermekek érettségijét és továbbtanulását veszélyeztetik. Ercse Kriszta oktatáskutató a Spirit FM Aktuál című műsorában arra hívta fel a figyelmet: nagyon súlyos állapotok uralkodhatnak, ha az érettségivel - ami mindig is egy "szent tehén" volt a tanárok számára - szeretnének nyomást gyakorolni.

Hangsúlyozta: a minisztériumban senki nem gondolhatja komolyan, hogy a tanárok a diákok ellen dolgoznak. Szerinte ha a minisztériumban azt érzik, hogy a kellő erő megmutatja magát, legalább csinálnak valamit, emellett azok a szülők, akik eddig csak legyintettek a helyzetre, ők is elgondolkodhatnak.

Az oktatáskutató azt mondta: a kormány kötelességtudatról szóló retorikája hazug, hiszen a kormány meg azért lett kormány, hogy az emberek jólétét megteremtse és fenntartsa. Mint fogalmazott, a kormányra nem kell "disznófejű nagyúrként" gondolni, ugyanis az ország vezetésének ez a feladata, csak sajnos ezt elfelejti, ezért kell emlékeztetni rá.

Ercse Kriszta szerint a szülőknek két csoportja van: az egyik érti, látja, mi a helyzet és támogatja a megmozdulásokat, a másik pedig közönyös, vagy éppen el is ítélik a tanárok akcióit. A hosszú távú cél, hogy az oktatás minden gyerek számára érdemi legyen, és ne ellopja az esélyeiket, ezt nem csapásként kell felfogni a diákokra nézve - hangsúlyozta.

A gyerekek ma már nem akarnak mást, mint kiszállni a rendszerből, sőt, akár az országot is elhagyni, azért, hogy hagyják őket végre békén - fogalmazott.

A teljes beszélgetés itt hallható:

Hirdetés
Hirdetés