Évente 30-40 ezer ember is hiányzik a magyar munkaerőpiacról a szakértő szerint

Belföld
Hirdetés

Lakatos Pétert, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnökét a munkaerőhiányról kérdezte Rónai Egon műsorvezető a Spirit FM új, gazdasági műsorában, amely a Több-Kevesebb címmel indult el. A friss hírek szerint közel félmillió munkaerőt kell behozni az országba, akár távol-keletieket, ez pedig merőben szembemegy a kormány eddigi kommunikációjával, amely alapján arra lehetett következtetni, hogy Magyarországra ne jöjjenek külföldi munkavállalók, ne jöjjenek migránsok.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az elmúlt 12 évben a statisztikák azt mutatják, hogy a foglalkoztatási ráta jelentősen nőtt, vagyis nagyon sok embert felszívott a munkaerőpiac - emelte ki Lakatos Péter. Sok százezer, közel 1 millió emberrel több lett bejelentve munkavállalóként, tette hozzá.

“Mindeközben a demográfia olyan, amilyen” - fogalmazott az MGYOSZ elnöke arra célozva, hogy magasabb a halálozási arány, mint a születési, ez pedig tükröződik a munkaerőpiac összetételén is. Ráadásul ha a ki- és bevándorlást nem is figyelembe vesszük, akkor azt mondhatjuk, hogy évente 30-40 ezer ember is hiányzik a magyar munkaerőpiacról, fűzte hozzá az elnök.

Ehhez képest pedig olyan iparágakat telepítünk az országba, amelyek nagy munkaerőt igényelnek, vetette közbe Rónai Egon műsorvezető. Lakatos Péter azt fejtegette, hogy például az Audi nem fogja Magyarországra hozni a legjobban fizető állásait, hanem Németországban tartja. Vagyis az, hogy az akkumulátorgyárak jönnek, “ennek van egy logikája”, és azt kellene látnunk, hogy “mit teszünk azért, hogy 10 vagy 15 év múlva máshogy legyen”. Ilyen tervet egyébként ő személy szerint az elmúlt 30 évben nem látott. Ahhoz pedig, hogy ilyen terveink legyenek, úgy gondolja, hogy az Európai Unióval karöltve tudnánk csak megcsinálni. “Ezt az együttműködést 30 év alatt szintén nem küzdöttük ki és nem kaptuk meg” ,  magyarázta, és szerinte ebben mindkét fél “ludas”.

Az elnök úgy látja, nem volt meg a nyitottság a “tudás-transzferre”, amit szó nélkül átadott Európa és Amerika Kínának, és a kelet-európai országok kimaradtak belőle.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés