Ez történik most az aranypiacon

Nemzetközi
Hirdetés

Stagnálás van a piacon - fogalmazott a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában Juhász Gergely, Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója. Most a showt a tőzsdék viszik el, illetve a kriptopiaci emelkedés, vagyis elmondható, kockázatkedvelő üzemmódba kapcsolt az aranypiac.

Aki több mint 5-6 évig aranyban tudta tartani a pénzét, az mindig “nagyon kelleme hozamot” tudott elérni - mondta el a kérdésre, hogy előfordul-e, hogy valaki ráfarag az arannyal. Az arany a türelmesek piaca, ezzel nem kereskedni kell, hanem megvenni, tartani, utána, amikor van egy szép hozam, lehet realizálni - tette hozzá Juhász Gergely.

De vannak ügyfelek, akik a fizikai aranyat a gyerekeiknek, unokáiknak szeretnék átadni, ezért soha nem szándékozzák az eladni - magyarázta Juhász Gergely. Lehet, hogy ez a legsikeresebb hozzáállás - jegyezte meg.

Juhász Gergely azt is elmondta az adásban, hogy 10 ezer euró lesz a készpénzfizetési korlát az Európai Unióban, amire fel is állítanak majd egy hatóságot. Szerinte ez jelentős hatással lesz az európai piacra. Az aranyforgalom 1/3-át becsülik készpénzes forgalomra, és ennél a határnál jelentősen nagyobb tranzakciók szoktak előfordulni. Juhász Gergely arról is beszélt, hogy ugyanolyan pénzmosási előírások vonatkoznak az aranykereskedőkre, mint a bankokra.

Kiemelte azt is, hogy a pénzmosási hatóság belenyúlhat majd a nemzeti hatóságok munkájába is, akár magyar banknál futó tranzakció-sorozatba is bele tud nyúlni. Komoly változásnak nevezi ezt a szakember, komoly felügyeli eszköz lesz, amivel szerinte “nagyon kellemetlen dolgokat lehet csinálni”.

2023-ban nagyon leesett az arany keresete a 2022-es évhez képest, és kiáramlott az arany Európából, leginkább Ázsiába, kisebb részben pedig az Amerikai Egyesült Államokba.

A valós, elérhető készlete az aranynak párezer tonna, az éves kereslet-kínálat pedig 4800 tonna. Mint mondta, ez most ki van egyenlítve, és főleg az ékszeripar használja fel az aranyat, a technológia körülbelül 300 tonnát, illetve az aranyrudak és -érmék kereslete nagy tétel.

Sikeres kísérletek vannak arra, hogy nanorészecske formába bevitt arany meg tudja kötni a szén-dioxidot a levegőből, és gyakorlatilag szén-monoxidot állítanak vele elő, ebből utána már fűtőanyagot tudnak kreálni - magyarázta Juhász Gergely. Ez a technológia szerinte gyakorlatilag megoldaná a szén-dioxid túlkibocsátást.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés
Címkék: