Ezért alakulhatott ki a kórházaknak a hatalmas adóssága

Belföld
Hirdetés

A szakértő szerint az orvosi és szakdolgozói bérrendezés is nagy terhet ró az intézményekre - derült ki a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorából.

Eljutottunk oda, hogy a magánegészségügynek is vannak kapacitásproblémái - erről is beszélt Rónai Egon műsorvezető a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában Lengyel Lívia egészségügyi szakértővel. A szakértő szerint nem feltétlenül igaz ez a felvetés, azok az esetek, ahol a magánszolgáltatónak van valamilyen területi ellátása és elfogy a finanszírozás, ezért például nem lehet egy budapesti, külső kerületben szakrendelésre időpontot kapni.

A két világot vajon hogyan lehetne összehangolni? Lengyel Lívia szerint már az üdvözlendő, hogy nem szétválasztásról, hanem összehangolásról beszélünk. Abból a szempontból könnyebb a helyzet, hogy elsősorban az orvosi, de nagyrészt a szakdolgozói szinten is egyetlen HR kapacitás van jelen mindkét szektorban. 

A szakértő szerint sok részletszabályra van szükség ahhoz, hogy ez működőképes legyen, de a finanszírozás kérdése a legfontosabb elem. Egyrészt lehet az, hogy a magánellátók a saját, szabad kapacitásaikban mondjuk állami finanszírozásban látnak el műtéteket. De itt felsejlik az is, hogy az állampolgár által befizetett tb terhére vegyen igénybe ellátást. A harmadik árnyalat pedig, amikor az állami kórházak vállalnak valamilyen magánfinanszírozású beavatkozást.

Lengyel Lívia szerint fontos lenne, hogy megmaradjon a szolidaritás elvű tb, vagyis ez legyen mindenkinek kötelező. Az állami ellátóban a finanszírozást az igényekhez kellene igazítani - tette hozzá Lengyel Lívia.

A szakértő úgy gondolja, hogy a magánszektorban a nagy szolgáltatók tudják, pontosan mennyibe kerül nekik egy műtét. Mint mondta, az állami finanszírozásban is van egyfajta kontrolling szemlélet, de jellemzően a finanszírozás nem akkora, mint amennyibe ténylegesen kerül. Ezért is lenne szükség az állami finanszírozású gyakorlatok frissítésére - tette hozzá.

A kórházak adóssága is részben amiatt alakult ki, mert a finanszírozás nincs mellérendelve a szolgáltatásnak, másrészt terheli az infláció, illetve az orvosi és szakdolgozói bérrendezés is nagy terhet ró az intézményekre.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés