Ezért vonzó a kínai befektetőknek Magyarország

Belföld
Hirdetés

Régóta vannak kínai befektetések Európában, azonban a 2000-es évektől és különösen az elmúlt bő egy évtizedben Kelet-Európában is megszaporodott ezeknek a száma– mondta Szunomár Ágnes, a Corvinus Egyetem docense, a KRTK Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa a Spirit FM Aktuál című műsorában. Hozzátette, Kelet-Közép-Európában továbbra is az európai tőke a meghatározó, a végrehajtott kínai beruházások távolról sem vették át a vezetést.

Szunomár Ágnes elmondta, a kínai befektetőknek azért vonzó hely Magyarország, mert rajtunk keresztül és a mi Európai Uniós tagságunkon keresztül meglehetősen széles piachoz férnek hozzá. Egy kínai vállalat valójában nem a magyar, hanem az európai piacot célozza, amikor Magyarországon fektet be.

„A kínaiak számára is azért fontos desztináció Magyarország vagy egy másik kelet-közép-európai uniós tagország, mert Európában van, mert az Európai Unió tagja. Az a stratégia, ami adott esetben az Európai Unión kívüli helyszínen pozícionálná Magyarországot, az nem feltétlenül erősítené, hanem potenciálisan gyengíthetné is a kínai-magyar kapcsolatokat” – fogalmazott a KRTK Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa.

Onnantól kezdve, hogy itt létrehoznak egy összeszerelőüzemet, az itt gyártott termékek a „Made in EU”-cimkét kapják. Éppen ezért sokkal költséghatékonyabb az előállítás itt, innen el lehet szállítani Európában bárhová, és mindazon országokba, amelyeknek szabadkereskedelmi egyezménye van az Európai Unióval: például Észak-Afrika, posztszovjet térség egy része, Mediterráneum is említhető – magyarázta.

„Akár a kínai, akár a kóreai befektetők nem kezelnek nem kezelnek minket másként, nem kezelnek minket kiemeltebben, mint például a német vagy a francia befektetők” – tette hozzá.

Sok esetben egy kínai beruházás a közvetlen adatok alapján például luxemburgi, holland vagy brit beruházásnak tűnhet pusztán azért, mert az ott már megtelepült kínai vállalat az, amelyik végrehajtja a beruházást. Ettől még ezekre a vállalatokra alapvetően kínai, illetve koreai tulajdonú vállalatokként tekintünk – ismertette a Corvinus docense.

A Budapest-Belgrád vasútvonal referencia lehet a kínaiak számára

Hivatkozás másolása

A Budapest-Belgrád vasútvonal építését elkülöníti a működőtőke-beruházásoktól, mert ez egy kölcsöntőkén, egy hitelmegállapodáson alapuló projekt.

Felhívta a figyelmet, hogy a kínaiak szempontjából van egy extra értéke a Budapest-Belgrád vasútvonalnak: „amennyiben ez az Európai Unió területén végrehajtott sikeres projekt lesz, az egyfajta jó ajánlólevélként is szolgálhat a későbbi infrastrukturális projektjeikhez Európában” – nyilatkozta Szunomár.

Mint mondta, bár a kínaiaknak már vannak sikeres infrastrukturális projektjeik az Unión kívül, az Unióban eddig csak pár olyan projektet valósítottak meg, amivel bizonyítani tudják, hogy infrastruktúra-építési értelemben is már utolérték a Nyugatot. Ebből a szempontból az ő számításaik szerint lehet referencia is– tette hozzá.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés