Jövőre jobb helyzetben lesznek a nyugdíjasok, de sokaknak így is segítség kellene

Belföld
Hirdetés

Rendkívüli nyugdíjemelést jelentett be Orbán Viktor kedden, a miniszterelnök tájékoztatása szerint január 1-től 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Magyarország. 

A témában Farkas András nyugdíjszakértőt kérdeztük a Spirit FM Aktuál című műsorában, aki elmondta, a kormányzat úgy kalkulál, hogy jövőre ennyi lesz az infláció hazánkban, ezért ekkora az emelés mértéke is. 

Farkas ugyanakkor hangsúlyozta, ha ennél mégis magasabb lesz az infláció végül 2023-ban, akkor a kormányzat korrekciót hajt majd végre, és nyugdíjasok majd jövő júniusban és novemberben számíthatnak egy visszamenőleges, kiegészítő emelésre, ahogy az történt már idén és tavaly is. 

Ez azonban az idei évben sem jelentett túl nagy vigaszt a nyugdíjasok számára a szakember szerint, mert az általuk vásárolt élelmiszerek és energiaárak drasztikus emelkedését nem követték az emelések, mert az egész éves inflációs folyamatokat vette figyelembe a kormányzat. Emiatt szerinte más kiadásaikon igyekezte spórolni a nyugdíjasok.

Nagyon várják tehát a nyugdíjasok a jövő januári emelést, ahogy a februári 13. havi nyugdíjat is, amelyet ha belekalkulálunk az általuk elkölthető pénzbe, akkor összesen 23 százalékkal többől gazdálkodhatnak majd 2023-ban. Ennek köszönhetően szerinte a nyugdíjas háztartások egy kicsit kiegyensúlyozattabban várhatják a jövő évet. 

Farkas azonban hangsúlyozta azt is, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról a 300 ezer kisnyugdíjasról is, akik a legalacsonyabb jövedelmi decilisbe tartoznak, számukra ezen felül is segítséget kellene nyújtania a kormányzatnak, mert ők nagyon nagy nehézségekkel szembesülnek amiatt, hogy a jövedelmük gyakorlatilag elmegy az élelmiszerre és az energiára. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés