Fico-merénylet: a szakértő szerint óriási, komplex hiba történt

Nemzetközi
Hirdetés

Szerda délután több lövéssel megsebesítették Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A Spirit FM Ostrom című műsorában Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő erről az ügyről beszélt.

A lövés pillanatairól felvétel is készült, Tarjányi szerint “komplex hibát” lehet látni a képeken. A menekítésről például azt mondta, hogy az autó állt, és nem az autó ment a meglőtt miniszterelnökért, azt is egy hiba, és úgy látni, nem ment szervezetten a mentés. Sőt, úgy fogalmazott, hogy bizonyos szempontból kétségbeesetten történt.

A személybiztosításért felelős személyzetnek is vannak hibái - tette hozzá. Azt mondja, hogy egy olyan személy meg tudott jelenni a tömegben (mármint a merénylő), akiről a felelős személyek semmit nem tudtak, mintegy 40-50 centiméteres távolságba tudott jutni a védett vezetőhöz a támadó, és nem tudták elhárítani a támadást sem, ez óriási hiba.

Elmondta, hogy rendszert kell elképzelni, és a legnagyobb burok az a fajta titkosszolgálati tevékenység, amivel folyamatosan szondázzák azokat a kóros elmeállapotú embereket, akik rendszeresen fenyegetnek közéleti embereket támadással, atrocitással. Ezeket nem lehet félvállról venni. A másik fontos része pedig, a társadalom pillanatnyi helyzete alapján azt is fel kell mérnie a titkosszolgálatoknak, hogy van-e olyan társadalmi feszültség abban az országban, ami miatt elképzelhető, hogy akár egy kóros elmeállapotú, akár egy szélsőséges csoport létrejön és azt tűzi a zászlajára, hogy politikai vezetőket likvidáljanak. Vagy olyan magányos elkövetőt “termel ki” a társadalom - és a konkrét ügyben már nagy valószínűséggel tudni, hogy erről van szó - , aki nyugdíjasként eldöntötte, hogy politikát csinál: nem ért egyet a kormányzópárt gondolataival és a saját kezébe veszi az irányítást.

De van egyfajta biztonsági tudatosság, hogy értse meg a politikai vezető, hogy ő már olyan szinten van, hogy akár egy kóros elmeállapotú ember megtámadhatja őt - fejtette ki Tarjányi. Azt is elmondta a szakértő, hogy Magyarországon ezt a helyén kezelik.

Szerinte ezt a támadást ki lehetett volna védeni, ha helyén van az eszük az ottani személybiztosítóknak. Úgy látja, most óriási rést láthatunk a szlovák személybiztosítás pajzsán.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés