Figyelem, hatalmas változás jöhet a Széchenyi Kártya programban

Belföld
Hirdetés

A mostani 5 százalékról 3,5 százalékra csökkenhet a hitel - erről Parragh László beszélt a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

Parragh László
Parragh László

Nagyjából 500 ember volt jelen a hétfőn megtartott Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szokásos, minden

évben megrendezett gazdasági évnyitó eseményén, amin minden iparág, minden szakma képviseltette magát - mondta el Parragh László, a kamara elnöke a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában. A feladatuk ilyenkor az, hogy összesítsék, hol tartanak, milyen eredmények, nehézségek vannak mögöttük, mivel számolhatnak a jövőben - magyarázta Parragh László.

Parragh abban reménykedik, hogy kifelé tartunk a “hét szűk esztendőből”, ugyanakkor úgy véli, hogy az uniós átlaghoz hasonlítva Magyarországot nincs miért szégyenkezni. “Ugyanakkor meg, ha megnézzük a Távol-keletet, megnézzük a világ prosperáló gazdaságait, hát akkor ott nincs mivel dicsekednünk” - fogalmazott.

Kiemelte, hogy a munkaerő foglalkoztatása még mindig rendkívül magas, és a konjunkturális várakozások sem túlzottan rosszak.

Elmondta, hogy nagyjából “fél év kínlódás után” sikerült elérni azt, hogy az infláció hirtelen csökkenése után a jegybank is elkezdjen egy tényleges kamatcsökkentést. Emlékeztetett, hogy hónapok óta kifogásolta ezt. Úgy véli, hogy csökkenni fog a jegybanki alapkamat szintje. Ha pedig ez megtörténik, csökkenni fognak a hitelkamatok, és ebben az esetben, ha megjelenik a hitelezés a piacon, a nagy összegű készpénzállomány, ami a cégeknél van, az beruházás irányába fog mozdulni, megjelenik saját erőként a beruházási hitel mellett, és akkor megindul egy gazdasági növekedés. Hogyha ez megtörténik, a Széchenyi Kártya kamatszintjét is lejjebb kell vinni a mostani 5%-ról. Ő 3,5 százalékot javasolt, ami állítása szerint pozitív fogadtatásra talált kormányzati szinten. Azt is elárulta, hogy már a héten megszülethet erről a megállapodás.

Parragh azt mondta, hogy a magyarországi szakképzés az európai élvonalba került. Beszélt arról is, hogy Magyarországon a foglalkoztatottság 75 százalék, a gimnáziumot végzettek esetében ez 65%. Szerinte ez nem jó, és ez “a felnőttképzésnek a reformját vetíti előre vagy kényszeríti ki, hiszen nem tehetjük meg, hogy - hangsúlyozom - korosztálytól függetlenül több mint egyharmada, vagy egyharmada a korosztálynak, a pusztán érettségiben végzetteknek, az ne találjon magának munkát és ne kerüljön be a munkaerőpiacra” - jelentette ki.

“Nyilván van egy rossz életfelfogás is, mert azt mondja, hogy ma már egy érettségim, akkor miért kéne nekem fizikai munkát végezni, másik oldalon meg a piac nem keres pusztán érettségizett munkavállalót, mert valami hozzáadott tudásra is szüksége van” - tette hozzá a kamara elnöke.

A teljes beszélgetés itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés