Földrengésállóak az atomerőművek?

Nemzetközi
Hirdetés

Az akkuyui atomerőmű építési területén is érezhető volt a törökországi földrengés. Hárfás Zsolt, atomenergetikai szakértőt kérdeztük, hogy okozott-e problémát a földrengés, mit lehet tudni a helyszínről és egyáltalán a Paks 2-re tervezett blokkokhoz hasonló atomerőmű üzemelés közben milyen földrengést bír ki?

A szakember elmondta: Törökországban olyan VVER-1200-as blokktípus épül, amilyet a Paks II projekt keretében készülnek hazánkban is megvalósítani.

„A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a világ első olyan három plusz generációs blokkjaként ismerte el, ami a legszigorúbb nukleáris biztonsági követelményeknek is megfelel, a nukleáris biztonság abszolút elsőbbséget élvez. Ezek a blokktípusok alkalmazzák a már korábban is bevált aktív és passzív biztonságvédelmi rendszereket is, és természetesen az új blokktípus külső veszélyek ellen is védett. Ez a blokktípus hurrikánnak, hó- és jégterhelésnek, külső robbanásnak, repülőgép rázuhanásnak, vagy éppen egy kilences erősségű földrengésnek is ellenáll” - magyarázta.

Hárfás Zsolt korábban személyesen is meglátogatta az építkezést, ahol a szakemberek arról is tájékoztatták, hogy a török projekt esetében még védőgátakat is építettek. A szakértő hangsúlyozta: olyan rendszerelemeket, technológiákat is beépítenek, ami tovább fokozza a biztonságot. Ha nagyon szélsőséges esetben megsérül a reaktorépület vagy a kiszolgáló épületek, akkor is olyan rendszerek vannak beépítve, amelyek azt garantálják, hogy radioaktív anyag ne kerülhessen ki a környezetbe. A VVER-1200-as típusú blokkoknál példaként említette azt a zóna olvadékcsapdát, ami rendkívül kis valószínűségű, súlyos baleseti helyzetben is képes azt garantálni, hogy nagyon szélsőséges esetben se kerülhessen ki a környezetbe semmilyen káros anyag.

A földrengés bár érezhető volt az épülő török atomerőműnél, de a helyi szakemberek megállapítása szerint nem keletkezett kár a daruban, a már elkészült épületszerkezetekben, és egyéb berendezésekben sem.

Keddi sajtótájékoztatóján Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója bejelentette: 2024-ben indul a Paks 2 építése, jövőre várható az első beton öntése. A hír kapcsán Hárfás Zsolt hozzátette: ezek nagyon fontos jelzések az orosz fél részéről.

„A legfontosabb engedélyekkel ez a projekt már rendelkezik, és azt is fontos hozzátenni, hogy jelenleg egy nagyon súlyos energiaválság közepette vagyunk, tehát nemcsak Magyarországnak, hanem az Európai Uniónak is nagyon fontos, hogy olyan erőműkapacitások épüljenek meg, amelyek télen-nyáron éjjel-nappal tudnak villamos energiát termelni, és ennek az új kapacitásunknak az egyik nagyon fontos pillére lesz a Paks 2 atomerőmű” - fogalmazott.

A teljes beszélgetés itt érhető el:

Hirdetés
Hirdetés