Forradalmat hozhat a földrengés Törökországban

Nemzetközi
Hirdetés

A Törökországban kialakult helyzet a társadalomból elégedetlenséget, a csalódottságot és fájdalmat vált ki, ami akár forradalmi hangulatot is hozhat – nyilatkozta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában.

Hozzátette, ezzel tisztában van Erdogan elnök is. Ilyenkor két lehetőség közül választhat a kormányzat: vagy bebizonyítják, hogy tudnak cselekedni, vagy megpróbálják elhárítani a felelősséget maguktól.

Kiemelte, hogy a biztonságpolitika és a történelem mutatott már olyan példákat, hogy egy nagyon biztos pozícióban lévő politikai erő is bele tudott rokkanni egy ilyenfajta természeti katasztrófába. Nagyon komoly kihívásokkal kell Törökországnak szembenéznie, mert egy természeti katasztrófa után súlyosabbá válik az általános biztonsági helyzet, illetve a terrorizmussal kapcsolatos helyzet is – tette hozzá a szakértő.

Miután az áldozatok felkutatása lezárul, szerinte a török társadalom felül fogja vizsgálni a történteket és szembesülni fog azzal, hogy mi működik az országban és mi nem. Példaként hozta, hogy a gáz- és az ivóvízrendszer is védtelen volt egy esetleges földrengéssel szemben. Ezzel szemben a világ más részein ezeknek a rendszereknek a biztosítására törekedik egy gondoskodó államvezetés, és úgy véli, Törökországban azt látszott, hogy ez még mindig gyerekcipőben jár.

A teljes adás itt hallgatható meg: 

Hirdetés
Hirdetés