Forrong Afrika – egymást érik a keresztényellenes terrortámadások

Nemzetközi
Hirdetés

2023. január 15-re virradó éjszaka a nigériai Kafin-Koro településen terroristák támadták meg a helyi katolikus plébániát. A terroristák a támadás során egy papot élve égették el otthonában, segédjét pedig meglőtték. A Külgazdasági és Külügyminisztérium bejelentése szerint Magyarország háromezer dollár azonnali humanitárius gyorssegélyt küldött a Nigériai Katolikus Egyháznak. A Magyarország segít! című műsorban Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára és a Hungary Helps program vezetője beszélt az Afrikában kialakult helyzetről. 

Az elmúlt hetekben, hónapokban az látszik, hogy egyértelműen Afrikának a Szaharától délre fekvő része lett az, ahol a legtöbb keresztények elleni támadás történik – kezdte a beszélgetést Azbej Tristan. Hozzátette: ennek bizonyítéka volt az a fekete vasárnap, amikor néhány óra leforgása alatt egy napon belül kaptunk két támadás is történt. Az egyik eset a Kongói Demokratikus Köztársaságban történt, a másik pedig Nigériában, ahol egy papot gyilkoltak meg. Nigériába azonnal 1 millió forint gyorssegélyt küldött a Hungary Helps program. 

„Keletkezett anyagi kár, miután felgyújtották a plébániát, és a mi csekély, de ott nagyon is jelentős összegű segítségnyújtásunkat arra fogják fordítani, hogy kijavítják a plébániát, valamint a meglőtt sérült plébánia gondnoknak az orvosi gyógykezeléséhez járul hozzá ez az adomány. De itt is, mint olyan sok más esetben megint azt a visszajelzést kaptuk, hogy az az igazi segítség, ami igazán erőt ad, hogy egyáltalán felmerült egy kormányban az, hogy kapcsolatba lépünk az egyházmegye hivatalával, a püspökkel, és megkérdezzük, hogy miben tudunk segíteni” – mondta az államtitkár. 

Magyarország 2021-ben 149 fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási projektet valósított meg 50 afrikai országban, összesen 52 millió euró értékben. E projektek többsége az oktatás és a kapacitásépítés, a katasztrófaelhárítás, a mezőgazdaság és az egészségügy területén valósult meg. 

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés