Főváros: Varga Mihály nem ismeri a számokat

Belföld
Hirdetés

A főváros nem fizeti meg a rá kirótt szolidaritási adó teljes összegét jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester. Az ügyről Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozott a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Budapesten termelik meg a magyar GDP-nek a 36-38 százalékát, mondta a Spirit FM Aktuál című műsorában Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Mint mondja, a gazdaság működéséhez szükség van azokra a közszolgáltatásokra, amelyeket “teljesen természetesnek gondolunk”, mint például a tömegközlekedés, a közvilágítás, fogalmazott Kiss Ambrus. Azzal nem akar számolni, hogy a budapesti közszolgáltatással kapcsolatban fennakadások lehetnek, viszont a túlélőprogram  végrehajtását elkezdhetik. A főváros mindenképp meg akarja oldani a kialakult helyzetet, fogalmazott.

214 milliárd forintos megtakarítással vette át a főváros Tarlós Istvántól a vezetést - hova került ez a pénz? Varga Mihály pénzügyminiszter tette fel a kérdést, amire Kiss Ambrus úgy reagált, hogy ebből 144 milliárdot magánál a pénzügyminiszternél kell keresni. “Ennyi pénz szedett ki 2020-2021-2022-ben az iparűzési adó kapcsán a főváros zsebéből” - fogalmazott a főpolgármester-helyettes. Ezen kívül önmagában az, hogy a pandémia alatt kiesett egy jelentős utaslétszám - ennek ellenére a közösségi közlekedésnek működnie kellett - ez 81 milliárd forintnyi többlet terhet jelentett Budapest számára, tette hozzá. “Az utasok helyett ebben a 3 évben ki kellett egészíteni a közösségi közlekedés bevételét” - mondta Kiss Ambrus.

Arra a felvetésre, hogy Varga Mihály erre azt reagálta, hogy a BKV-ra 46 milliárd támogatás megy a költségvetésből, a főpolgármester-helyettes azt felelte: “Varga Mihály nem ismeri a számokat”. Kiss Ambrus azt mondta, hogy az államtól 12 milliárd forintos támogatást kapnak közösségi közlekedésre.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés