Gémesi György: Az önkormányzatok nem tudnak segíteni a háziorvosoknak

Belföld
Hirdetés
Fotó: Gémesi György, Facebook.com

Komoly bajba kerültek a háziorvosok is a megemelkedett rezsiárak miatt, hónapokon belül több alapellátó vállalkozás is fizetésképtellené válthat - derült ki abból a levélből, amely a Spirit FM birtokába jutott. Ebben a Magyar Orvosi Kamara Tolna megyei területi képviselői azt írták egy polgármesternek, hogy hiába jelezték a problémáikat először Takács Péter egészségügyi államtitkárnak, majd később Pintér Sándor belügyminiszternek is, úgy tűnik, hogy kormányzati támogatásra nem számíthatnak, ezért most arra kérik az önkormányzati vezetőket, hogy ők segítsenek a bajba került háziorvosoknak. 

A MOK megyei vezetősége leszögezte: bár tudják, hogy az önkormányzatok is nehéz helyzetben vannak, de az egészségügyi alapellátás biztosítása az önkormányzatok feladata, ezért a megnövekedett rezsiköltségek átválallásával, vagy egyéb kompromisszumos tehermegosztással, illetve a helyi iparűzési adó alóli mentesség, kedvezmény biztosításával támogassák a működésüket. 

Gémesi György, Gödöllő polgármestere és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta a Spirit FM Aktuál című műsorában, hogy ő maga is ismeri az orvosok helyzetét, hiszen ő is az. Tárgyalt is helyben a háziorvosokkal, meghallgatta a problémáikat, ugyanakkor segíteni sajnos ő sem tud nekik, mert az általa vezetett önkormányzatnál sem látja még, hogyan fogja megoldani a brutális áremelkedés kifizetését. 

Gémesi szerint az államtól kellene érkeznie segítségnek, tekintve hogy tőlük kapják a finanszírozást a háziorvosok. A településvezető szerint a betegek után járó úgynevezett kártyapénzeket kellene megemelni, ebből lehetne kifizetni a magasabb rezsiköltségeket. 

"Nyilván a háziorvosok megpróbálnak túlélni és minden lehetőséget megragadni ahhoz, hogy ezeket a költségeket ki tudják fizetni, de ebben az önkormányzatok egy jelentős része nem tud az ismert okok miatt a segítségükre lenni."

- jelentette ki Gémesi György.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint vannak olyan budapesti, jobb módú kerületek ahol ezt meg tudják oldani, de a települések nagy része ezt egész egyszerűen nem tudja kigazdálkodni a jelenlegi helyzetben. 

Az iparűzési adót szerinte el lehet engedni a háziorvosok esetében, ahogy a rendelőintézetek bérleti díját sem szedik be tőlük, de a működési költségeket, amelyekbe beletartozik a rezsi is, azt az államnak kell kifizetnie Gémesi szerint. 

"Itt nem a háziorvosokról van szó, hanem a betegellátásról. Ha a betegellátásnál az állam kifizeti a kórházakat, kifizeti a saját egészségügyi intézményeit, akkor a háziorvosok tekintetében sem lehet ez kérdés." 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés