Genetikai folytonosság figyelhető meg a hunok, a magyarok és az avarok között

Belföld
Hirdetés

A Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának vezető archeogenetikusa szerint a honfoglaló magyarok aránya a 10 százalékot sem haladta meg a már a Kárpát-medencében élő népességhez viszonyítva. Török Tibor erről a Spirit FM Eredet című műsorában beszélgetett Somodi-Solymos Eszterrel. 

Török Tibor szerint nemcsak a honfoglaló magyarok, de az avarkori bevándorlók száma sem haladta meg 10 százalékot a Kárpát-medencei népekhez mérve. Az archeogenetikus beszélt arról is, hogy létezik egyfajta genetikai folytonosság a Kárpát-medencei népeknél. És létezik egy másfajta folytonosság is. Mégpedig az, hogy az ide bejövő népek egymáshoz képest is genetikai folytonosságot mutatnak. 

"Létezett-e folytonosság a hunok a magyarok és az avarok között? Erre a válaszom egyértelműen igen."

– mondta a kutató, majd hozzátette: a hunokról kimutatták, hogy van közük a hsziungnukhoz.

Az ázsiai hun birodalom szétesése után elindult egy hun csoport, amely maga alá gyűrte a szarmatákat és a gótokat. De bizonyíthatóan a mongóliai, ázsiai hunoktól jöttek. A hun birodalmat a megszűnése után felváltotta az avar birodalom, amelynek vezető rétege szintén Mongólia területéről jött és ugyanannak a hun birodalomnak a vezetőire vezethető vissza, mint az évszázadokkal korábban érkező hunok. Az avar birodalom vége után jelentek meg a honfoglaló magyarok, akik évszázadokkal korábban keveredtek a hunokkal – fejtette ki Török Tibor. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés