Gilvesy Pincészet: építészetből borászatba

Belföld
Hirdetés

Gilvesy Róbert 30 évesen érkezett Magyarországra építészként, de az alkotás szeretete végül a borászkodás felé vitte őt - mesélte el a Gilvesy Pincészet tulajdonosa a Spirit FM Veszik vagy isszák? című műsorában. Az észak-balatoni borvidékre egy építész kollégája vitte el, ekkor szeretett bele a környékbe, még a ’90-es évek elején - idézte fel a kezdeteket.

A helyi bazaltos talajhoz sok szőlőfajta tud alkalmazkodni, Gilvesy szerint sok fajta szépen tud nőni a vulkanikus talajban.

Facebook/Gilvesy Winery

Úgy látja, a balatoni borokban van egy olyasmi energia, frissesség, ami megkülönbözteti azokat más boroktól. A vulkanikus borokban kristály típusú savakat érezni, tette hozzá.

Elmondta, hogy a borait a saját ízlése szerint készíti, a bor készítése során csak minimálisan avatkoznak be a folyamatokba, illetve adalékoktól mentesen készítik a nedűt, így érvényesül a borvidékre jellemző vulkanikusság, mondta el. 

Bár ő száraz borokat készít, tiszteli a tokai édes borokat is, ám mint mondja, az ő környékük nem annyira alkalmas az édes borok készítéséhez.

A vulkanikus savakhoz a pulykát, de a lecsót is szívből ajánlja, de az ázsiai ételekhez is passzolnak a borai.

A teljes beszélgetést hallgassa vissza itt:

Hirdetés
Hirdetés