GVH: vizsgáljuk, hogy torzul-e a tejtermékek ára

Belföld
Hirdetés

Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a teljes tejtermékek piacán a Gazdasági Versenyhivatal, a szervezet gyanúja szerint a verseny korlátozása vagy torzulása is hozzájárulhatott az árak emelkedéséhez - közölte a GVH közösségi oldalán pénteken. A Spirit FM Aktuál műsorában Horváth Bálint, a Gazdasági Versenyhivatal kommunikációs vezetője elmondta: számos szakértői véleményt hallott az elmúlt napokban, ezek 40-50 százalékos inflációról beszélnek, ami egyes termékcsoportok esetében elérheti akár a 70-80 százalékot is. A probléma nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában jelentkezik, tehát nemcsak egy magyar problémáról van szó.

„Már a Covid időszakában az ellátási láncok felborultak, amikor ezek helyreálltak volna, megkezdődött egy orosz-ukrán háború. Magyarország ráadásul egy aszály volt az elmúlt nyáron, ami különösen érzékenyen érintette az élelmiszerkereskedelemet, illetve az élelmiszer előállítást, és az importkitettség ezzel összefüggésben pedig a forint árfolyamának alakulására is hat ezekre a tényezőkre. A probléma adott, rendkívül összetett okai vannak. A versenyhivatalnak feladata, hogy ha valamely ágazat sajátosságai, egyedi jellemzőinek az összessége vagy a szervezeti struktúrája alapján megalapozottan feltehető, hogy az ágazathoz tartozó valamely piacon torzul a verseny vagy korlátozódik, ezen piaci problémák feltárása érdekében sürgős beavatkozás indokolt” – magyarázta a helyzetet a szakember.

Megkezdődött az első ilyen vizsgálat, ami kiemelten a tej és tejtermékek piacát érinti. A vizsgálatok során a nemzeti versenyhatóság piaci szereplőktől származó információt folyamatosan értékeljük, azokat a panaszokat, jelzéseket, amelyeket kapnak. A GVH rendelkezésére álló információk szerint a magyarországi teljes tejtermékek körében kiemelkedően nagymértékű áremelkedés tapasztalható, és ez folyamatosan tart a mai napig, ezzel párhuzamosan a GVH-hoz érkeztek olyan jelzések, amelyek akár a tejipari ágazatban termelő és feldolgozó tevékenységet végző hazai szereplők beszállítói pozíciói gyengülő tendenciát mutatnak.

„A tejpiac egy olyan piac, ahol vannak nagyszámú magyar termelők, illetve van import is, külföldről is hoznak be tejet. Ez megváltozott ennek az aránya, és a hazai termelőknek a pozíciói valamilyen okból gyengülnek. Szakértő kollégáim elemzik ezt a helyzetet, részletesen meg fogják vizsgálni ennek a piacnak a működését, egészen a termelőktől, a nagykereskedőktől, kiskereskedőkön át egészen a fogyasztóig, tehát a teljes értékláncot vizsgálni fogjuk, és ez alapján fogja a Gazdasági Versenyhivatal megtenni a megállapításait” – hangsúlyozta Horváth Bálint.

Megvizsgálják azt, hogy az árképzés hogyan zajlik, az értéklánc egyes szakaszaiban pontosan milyen áron és hogyan zajlik a kereskedelem, és meg kell azt vizsgálni, hogy az esetleges profit hol csapódik le, lehetnek-e esetleg a háttérben az árképzés gyakorlata során olyan magatartások, amelyek esetleg károsak a fogyasztók számára.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés