Gyöngyösi Márton: Az Európai Uniónak az ukránok támogatása volt a fontos, nem a magyar pénzek ügye

Belföld
Hirdetés
Fotó: Gyöngyösi Márton, Facebook.com

Úgy tűnik, az elmúlt hónapok vitái után megállapodásra jutott egymással az Európai Unió és a magyar kormány az országnak járó uniós pénzek ügyében. A magyar kormány feladta korábbi álláspontját és mégis támogatja, hogy az EU egy közös, 18 milliárd eurós hitel felvételével nyújtson támogatást Ukrajna számára, cserébe pedig jóváhagyták a magyar helyreállítási tervet, amelynek keretében 2300 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásra lesz jogosult hazánk. 

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és a párt európai parlamenti képviselője ennek kapcsán a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta, hogy azt már korábban is lehetett sejteni, hogy az Európai Unió intézményéiben végül valamilyen kompromisszumos megoldás születik majd ebben a kérdésben is, ugyanakkor szerinte az EU számára nem a Magyarországnak szánt források ügye a legfontosabb, hanem hogy Ukrajnának eljutathassák azt a 18 milliárd eurónyi támogatást, amelyre a megtámadott országnak szüksége van. 

"Az, hogy most Magyarországnak 7,5 milliárd eurónyi támogatást tartanak vissza vagy csak 6,3 milliárdot, ez ott igazából egy csepp a tengerben kategória."

- így értékelte Gyöngyösi Márton, hogy az EU végül kevesebb uniós fejlesztési forrást függesztene fel Magyarország számára. 

A Jobbik alelnöke ugyanakkor hangsúlyozta, ez még nem azt jelenti, hogy meg is fogjuk kapni ezeket az uniós pénzeket, csupán azt, hogy lehetőség nyílik rá, hogy a szükséges reformok végrehajtását követően hozzájussunk a forrásokhoz. 

"Továbbra is nagyon komoly felételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy Magyarország ezeket a forrásokat le tudja hívni."

- húzta alá Gyöngyösi. 

Az ellenzéki politikus szerint a legtöbb tagállam azon az állásponton van, hogy ha bár Magyarország nem is elégítette ki teljes mértékben az Európai Bizottság igényeit, mégiscsak elindult egy úton, ezt pedig honorálniuk kell. 

"Ez tükröződik abban, hogy most az Európai Unió kevesebb pénzt tart vissza, mint amennyit korábban javasolt a Bizottság."

- mondta el Gyöngyösi. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés