Gyöngyösi szerint se Ungár, se a Momentum nem értik az EU működését

Belföld
Hirdetés

Gyöngyösi Márton véleménye szerint ha az EU meglépné azt, hogy elveszi Magyarországtól a soros elnökséget, azzal “elveszítené a jogát arra, hogy kritizálja Magyarországot a jogállamiság miatt”. 

Az utóbbi napokban sokat cikkezik a sajtó arról, hogy Magyarország akár el is bukhatja a soros EU-elnökséget, ami 2024-ben illetné meg. Példa nélküli lenne, ha elvennék Magyarországtól az uniós elnökséget. Ennek esélyeiről latolgatott Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok EP-képviselője a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Nem szabad megadni Orbán Viktornak azt a lehetőséget, hogy 6 hónapon keresztül a maga szempontjából irányítsa a folyamatokat és képviselje az Európai Unió egészét

 - számolt be Gyöngyösi Márton a brüsszeli aggályokról. Hozzátette, hogy az a tény, hogy ez felmerül és szóbeszéd tárgya lehet, ez “egy nagyon-nagyon súlyos probléma”. A képviselő véleménye szerint ha egyébként az EU meglépné azt, hogy elveszi Magyarországtól a soros elnökséget, azzal “elveszítené a jogát arra, hogy kritizálja Magyarországot a jogállamiság miatt”. Azt is mondta, hogy egy ilyen lépés “a jogállamiság teljes felrúgása lenne az Európai Unió részéről”.

“Úgy látom, sem a Momentum, sem Ungár Péter nem nagy érti, hogyan működik az Európai Unió” - tette hozzá az EP-képviselő azzal kapcsolatban, hogy egyes ellenzéki hangok szerint az EU-nak bele kellene szólnia a státusztörvénybe. Kiemelte, hogy az unióban az oktatás nemzetállami hatáskör. Így “ha mi azt követeljük az Európai Uniótól, hogy szóljon bele a magyar oktatási rendszernek a működésébe és a státusztörvénnyel kapcsolatban - amivel egyébként nekem nagyon sok problémám van - (…) nyúljon bele kívülről, ami nemzetállami hatáskör”, ezzel azt ismernénk el, hogy az oktatás nem nemzeti szuverenitási hatáskör.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés