Gyula titkai: múzeumok, gyógyvíz, torták és kolbászok nyomában

Hirdetés

A gyulai vár és a fürdő között mindössze háromszáz lépés a távolság, mégis évszázadok történetét sétálhatjuk végig ezen a rövid úton. 

A békési város nemcsak a fürdőjéről és kolbászáról híres, hanem arról is, hogy minden kő és téglafal egy darabka múltat őriz. Aki figyelmesen jár, a Ladics-házban a polgári múlt szellemét, az Erkel Ferenc Emlékházban pedig a Himnusz születésének hangulatát is megtalálhatja. A két épület nem pusztán kiállítás, hanem időutazás, ahol a régi bútorok, családi relikviák és digitális installációk együtt idézik meg Gyula kulturális örökségét.

A város igazi szíve azonban a Várfürdő, amelynek története az 1950-es években kezdődött, amikor 2 005 méter mélyen gyógyvizet találtak. Ez a felfedezés nemcsak Gyula, hanem az egész térség életét megváltoztatta. A meleg víz mozgásszervi betegségeket enyhít, de a családos vendégek is megtalálják a maguk örömét, hiszen az AquaPalota csúszdái, medencéi és a Gyerekparadicsom egész évben várják a látogatókat. Télen a gyógyulni vágyók, nyáron a családok töltik meg a fürdőt, amely ma már valóban négy évszakos élményt kínál. 

Ha valaki a fürdőzés után édesre vágyna, elég betérnie a Százéves Cukrászdába, amely valójában már 1840 óta működik. Balogh László mestercukrász és csapata nemrég elnyerte a Magyarország Tortája címet is a „Stílusgyakorlat” nevű, csokoládés-karamellás-meggyes alkotással. A cukrászda egyszerre múltidéző és élő múzeum, ahol korabeli bútorok, régi cukrászeszközök és egy különleges, fúvós zeneszekreter teszi teljessé a hangulatot. Itt minden szelet sütemény egy kis időutazás, amely visszarepít a békebeli idők kávéházi világába.

A gyulai kolbász pedig méltán híres világszerte, hiszen 2010 óta oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel védett termék, amelyet csak a város és környéke készíthet. A recept több mint másfél évszázada változatlan, és a gondosan válogatott, nagy súlyú sertéshús, valamint a magyar fűszerpaprika adja különleges ízét. A gyulai kolbász története a 19. századi vásárok idejére nyúlik vissza, és ma is ugyanazzal a szenvedéllyel készül, mint hajdanán. Aki Gyulán jár, nemcsak megkóstolhatja, hanem a város főutcáján, a márkaboltban eredeti formájában is hazaviheti ezt a hungarikumot.

Aki tehát Gyulára látogat, egyszerre kap történelmet, gyógyulást, ízeket és élményt.

 A teljes beszélgetés visszanézhető a Spirit FM YouTube-csatornáján.

Hirdetés
Hirdetés