Gyurkó Szilvia: Hiába promotáljuk, hogy szülessen több gyerek, ha évente több ezerről lemondunk

Belföld
Hirdetés

Nem stabil keretek között működik a gyermekvédelem, tulajdonképpen kiszámíthatatlanul– így kezdte a helyzet értékelését Gyurkó Szilvia, Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója, szakmai mentora. Szerinte ezt jól érzékelteti, hogy ezer felett van azoknak a jogszabályi módosítások száma, melyek az 1997 óta működő rendszert érintik.

Gyurkó szerint kérdés, hogy van-e még gyermekvédelem Magyarországon abban a formában, ahogy a törvény előírja, mert a rendszerszintű problémáknak a következményeit a gyermekek és a családok szenvedik el.

„A halálesetek nagyon explicit módon hívják fel erre a figyelmet”– fogalmazott a szakember, majd hozzátette, hogy nem a halál az egyetlen súlyos következménye a diszfunkcionálisan rendszerbántalmazásokkal teletűzdelt gyermekvédelemnek, hanem sok esetben például az indokolatlan családból való kiemelések, vagy a gyerekek intézményi keretek közti bántalmazása, elhanyagolása.

„Pontosan tudjuk, hogy az állam nagyon rosszul gondoskodik ezekről a gyermekekről”– szögezte le.

Komplett generációk jövője a tét

Hivatkozás másolása

A Hintalovon Alapítvány 2017 óta készít gyermekjogi jelentéseket. Mint mondta, ezekből látszik, hogy a régóta húzódó szerkezeti átalakításokra nem kerül sor, a szakma csak tologatja maga előtt a problémákat.

„Az a gyerek, akinek a gyerekkora nem jó, felnőttként is nehézségei vannak: az egészségügyi állapota, a munkaerőpiaci helyzete, a párkapcsolatai, a más emberekhez való kapcsolódásai mind meg tudják szenvedni, ha gyerekkorában bántalmazták, elhanyagolták”– hívta fel a figyelmet.

Gyurkó Szilvia szerint ott tartunk, hogy a társadalom elkezd komoly árat fizetni azért, mert a gyermekvédelmi rendszer nem elég hatékony:

„Hiába promotáljuk az egyik oldalon, hogy szülessen több gyerek, ha a másik oldalon évről évre lemondunk több ezer gyerekről, mert nem teszünk meg mindent annak érdekében, hogy ők jól legyenek”– hangsúlyozta a szakember.

A műsor további részében Rácz Andrea, az ELTE Szociális Munka Tanszékének egyetemi docense osztotta meg meglátásait, itt hallgatható meg a teljes adás: 

Hirdetés
Hirdetés