Ha az ember sok cikket olvas, azt hiszi, hogy mindenkinek személyiségzavara van

Belföld
Hirdetés

Nagy igénye van arra az embereknek, hogy megértsék saját magukat, illetve a közvetlen környezetüket - mondta Dr. Bánki György, pszichiáter a Spirit FM Nagykép című műsorában. 

Nem azért használják a laikusok a nárcisztikus bélyeget, mert diagnosztizálnak, hanem azért, mert szenvednek - mondta Dr. Bánki György, pszichiáter a Spirit FM Nagykép című műsorában. Nem azért beszélünk dolgokról, mert boldogok voltunk miattuk, hanem mert szenvedünk miattuk és szeretnénk érteni, hogy mi történt, magyarázta a szakember. Erre vannak különböző szavaink, amiket lehet forgatni, és akkor olyan, mintha értenénk - tette hozzá.

Arról is beszélt a pszichiáter, hogy nem biztos, hogy értjük, mi az a nárcizmus, és mint fogalmaz, néha még neki sem könnyű megérteni ezeket a dolgokat, amikor vannak valakik, akik sok szenvedést okoznak másoknak, vagyis ők úgy szenvednek, hogy végül mások szenvedjenek - magyarázta. Ezeket végső soron egy jó lelkületű, átlagos embernek nehéz megértenie a szakember szerint. Egy átlagos ember ilyenkor kapaszkodókat keres, és a laikusok kétségbeesésükben szavakat találnak a leírásokból, amik átmenetileg segítséget adhatnak. De ezzel sokszor kiterjesztenek egy dolgot minden nárcisztikusra, mintha embercsoport lennének, akik rosszak. Hangsúlyozta, hogy ezzel fordítva is károkat lehet okozni, hiszen nem az az ember baja valakivel, hogy nárcisztikus, hanem a viselkedésével van a probléma.

A diagnózis ilyen értelemben előítéletet gerjeszt, sztereotipizál, ártalmas dolog, hiszen sok embernek, akinek ilyen belső szenvedése van és igyekszik túljutni rajta, azokat valamiféle gyanú körbevonja - fejtette ki Bánki György.

A szakember arról is beszélt, hogyha az ember sok cikket olvas, azt hiszi, hogy mindenkinek személyiségzavara van, “de ez egy nagyon sok átmenettel bíró történet”. A pszichiáter elmondta, hogy nagy igénye van arra az embereknek, hogy megértsék saját magukat, illetve a közvetlen környezetüket. De afelé tol minket a fogyasztás és a boldoggá válás igénye, hogy ne nagyobb társadalmi folyamatokban gondolkozzunk, hogyan evezzünk egy csónakban, hanem hogy a saját pszichés egészségünkért vagyunk felelősek - fejtette ki. Vagyis azon morfondírozunk, hogyha nem vagyunk eléggé boldogunk, arról mi hogyan tehetünk. Hogyan tudunk még fejlődni, hogy boldogabbak és elégedettebbek legyünk? És ha ez nem sikerül, akkor hogyan legyen emiatt is bűntudatunk - magyarázta. Ennek következtében inkább ezeken a pszichés ügyeken törjük a fejünket, minthogy azt néznénk, mi történik a társadalomban.

A teljes adás itt hallgatható vissza:

Hirdetés
Hirdetés
Címkék: