Ha nincs támogatás, Ukrajna elveszíti a háborút?

Nemzetközi
Hirdetés

Ahhoz, hogy Ukrajna a háborút a 659. napig elvigye, ehhez kellett a teljes amerikai hírszerzés és ennek a támogatása - mondta Resperger István, a Szent István Biztonságkutató Központ igazgatója a Spirit FM Ostrom című műsorában. Másrészt kapott 347 milliárd dollárt humanitárius, gazdasági, katonai és pénzügyi segélyben, tette hozzá.

Ebből 97 milliárd dollár volt katonai segély, aminek a 60 százalékát az Amerikai Egyesült Államok adta. Mint mondta, élet-halál kérdése, hogy további támogatásokat tud-e adni a Nyugat. Az európai nagyhatalmak, mint Nagy-Britannia, Németország már nem tud további pénzsegélyeket és katonai eszközöket adni.

A szakértő szerint ahhoz, hogy tovább tudjon lépni Ukrajna, most ellensúlyoznia kell egy elég széles területen zajló orosz támadást. Az oroszok kisebb léptékben, de haladnak előre. Óriásiak a veszteségek, illetve az az ukrán ellentámadás, amit annyira beharangoztak, nem hozta meg a sikerét, fűzte hozzá Resperger.

Ukrajna elég kevés lőszertámogatást kapott, Amerika és az EU, bár 1-1 millió lőszert vállaltak, de csak 300 ezret tudnak teljesíteni, ezt is jövő év februárjáig.

Hogyha a támogatás nem folytatódik, akkor Ukrajna elveszítette ezt a háborút, hiszen ahhoz, hogy az orosz tüzérségi mennyiségi fölényt ellensúlyozni tudják, ahhoz modern eszközökre lenne szükség - mondta el a szakember.

A teljes adás itt nézhető vissza:

Hirdetés
Hirdetés