Haldoklik a magyar mezőgazdaság?

Belföld
Hirdetés

Évértékelő beszédében Orbán Viktor azt mondta: soha nem látott mennyiségű pénzt fordítanak a vidék felemelésére, a magyar élelmiszeripar feltámasztására. Harangozó Gábor agrármérnök, az MSZP alelnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában hangsúlyozta: elmúlt tíz évben az ágazat teljesítménye és hatékonysága drasztikusan csökkent, ezért azonnali cselekvésre van szükség.

Szerinte sok baj van azzal, amit a miniszterelnök mondott, egyvalamiben azonban igaza van: abban, hogy beszélni kell a problémáról, ugyanis a magyar mezőgazdaság nagy bajban van. Az elmúlt tíz évben az ágazat teljesítménye és hatékonysága drasztikusan csökken, ezért van az, hogy Magyarországon nagyobb mértékben emelkedtek az élelmiszerárak, mint a többi európai országban - mutatott rá.

Mint mondta, ki van választva "egy-két barát, családtag, akik komolyabb támogatást, lehetőséget kapnak", de a kisebb termelők nagy része cserben lett hagyva. Az aszály miatt több mint 1,5 millió hektáron vitte el az aszály a termést, több mint ezer milliárd forint kár keletkezett, de a kormány alig 50 milliárdnyi támogatást ad - hangsúlyozta.

Harangozó Gábor azt mondta: a magyar mezőgazdaság túlzottan centralizált, a szabolcsi alma például világszínvonalú volt, most viszont az almások egyre nagyobb bajban vannak, nem tudnak piacképesen termelni, mert Magyarországon leépültek a szerveződések, és nem alakult ki semmilyen struktúra, mindenki önmagában küzd. Közben Lengyelországban vannak szövetkezetek, ahol az almatermesztők együttműködnek, ezáltal már Szabolcsban is lengyel almát lehet kapni a boltokban - jegyezte meg.

Az MSZP alelnöke szerint Magyarországon gyakorlatilag megszűnt a burgonyatermesztés, a hagymát is Ausztriából vesszük, a cukorrépát Szerbiából. Sokat kellene tenni a mezőgazdaságba, hogy az megint hatékony legyen, és "nem egy-egy kiválasztottból kellene bajnokot csinálni" - fogalmazott.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés