Háttérbe szorítanák Budapestet?

Belföld
Hirdetés

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter oldani szeretné a Budapest-központúságot, amelynek jegyében Budapesten születnek a döntések, sőt Budapesten születnek a tervek is, viszonylag kis nyitottsággal arra, hogy a Budapesten kívüli világ mit gondol. Király Dávid várospolitikai szakértő volt ezzel kapcsolatban a Spirit FM Aktuál című műsorának vendége.

Király Dávid azt mondta: amikor Budapest-központúságról beszél, egy főváros-ellenes megnyilvánulásnak tűnik, ami "a Fidesztől nem áll távol". Hozzátette: szervezeti szempontból viszont éppen a Fidesz hozott olyab szabályozást, amely a Navracsics Tibor által helyzetbe hozni kívánt régióktól elvonta a fejlesztéspolitikai feladatokat. Ez a rendszer a 90-es évek végén kialakult, a fejlesztéspolitikai feladatok döntő többsége a régióknál volt, ezt változtatta meg a kormány 2011-ben, amikor új területfejlesztési törvényt dolgozott ki, ezeket a feladatokat így megyei szintre helyezve át.

Mint mondta, ezzel nem lenne semmi gond, de valójában a döntéseket a kormány, vagy még inkább a miniszterelnök hozza meg. Központosítás ilyen értelemben valóban létezik, de Navracsics Tibor minden bizonnyal nem arra gondolt, hogy ne a kormány hozza meg ezeket a döntéseket - tette hozzá.

A szakértő szerint Budapesten és az agglomerációban százmilliós nagyságrendű fejlesztésekről van szó, itt most a kormány egyik tagja, Navracsics Tibor azt mondja, hogy ugyanakkor Budapesten is fejleszteni kell, de közben a kormány egy másik tagja, Lázár János "dühödt kézmozdulatokkal irkál tele egy fejlesztési projektekről szóló listát azzal, hogy nem, meg soha, meg azonnal lezárni". Ilyen volt például a Városmajor megújítása.

Király Dávid azt mondta, azok a beruházások, amelyeket Lázár János is megtartana, mind a kormány számára kiemeltek, például a városligeti fejlesztések vagy épp az atlétikai bajnoksággal kapcsolatos építkezések. Ami a városban élők és az agglomerációból érkezők mindennapjait könnyítenék meg, az szenvedett hátrányt - jegyezte meg.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés